Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajskie kokosowe naleśniki ryżowe

By 10:44 ,

Do tych naleśników przymierzałam się od dłuższego czasu. Nigdy do tej pory nie robiłam naleśników na mące innej niż pszenna (o, nie, przepraszam – raz zrobiłam z mąki kasztanowej i zupełnie nam nie smakowały). 
Ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu, mogą ją jeść osoby nie tolerujące tego białka. Z drugiej strony – smażenie na takiej mące naleśników nie należy do najłatwiejszych, gdyż są bardzo delikatne i łatwo się rozrywają. Ponadto mają lekką tendencję do przywierania, trzeba więc użyć naprawdę dobrej patelni. 
Jeśli niestraszne nam te zmagania, trud zostanie wynagrodzony naprawdę PRZEPYSZNYMI naleśnikami o delikatnej strukturze i słodko-kokosowym smaku. Całość uzupełniają świeże owoce, a dodatkowo można je podać z kleksem bitej śmietany. 
Polecamy :) 

Photobucket 

TAJSKIE KOKOSOWE NALEŚNIKI RYŻOWE 
(4 porcje) 
3 jajka, 
1 szklanka mąki ryżowej, 
1,5 szklanki mleka kokosowego, 
2 łyżki cukru pudru, 
4 łyżki wiórek kokosowych, 
1 dojrzałe mango, 
2 banany, 
masło klarowane lub olej do smażenia 

Jajka, mąkę ryżową, mleko kokosowe, cukier puder i 2 łyżki wiórków kokosowych zmiksować i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie wymieszać i ewentualnie dolać nieco wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. 
Patelnię mocno rozgrzać, delikatnie natłuścić i chochelką wylać porcję ciasta. Rozprowadzić ciasto po patelni i smażyć, po czym łopatką obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez krótką chwilę. Przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników (wychodzi ok. 10-12 sztuk). 
Pozostałe 2 łyżki wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor, uważając, żeby ich nie przypalić. 
Mango i banany obrać i pokroić w plasterki. Naleśniki obłożyć owocami, złożyć w trójkąty i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Podawać od razu po zrobieniu. 


 (przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska” z małymi modyfikacjami) 

 Kuchnia tajska Naleśniki na 100 sposobów

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Idealne połączenie smaków :) I jakie słodkie naleśniki wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mango i kokos? Brzmi egzotycznie i intrygująco!
    Pozdrawiam i smacznego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite naleśniki. Piękne, apetyczne zdjęcie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń