Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny z ricottą i czekoladą

By 11:30 , , , ,

Szukając pomysłu na jakieś smaczne spożytkowanie napoczętego opakowania ricotty, natknęłam się u Arabeski na ten przepis. Muffinki z dodatkiem tego włoskiego twarożku okazały się puszyste i delikatne, a czekolada doskonale wzbogaciła ich smak :) 

Photobucket 

MUFFINY Z RICOTTTĄ  I CZEKOLADĄ
(10 sztuk)
1 jajko,
75ml oleju, 
150g sera ricotta, 
200g mąki pszennej, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
szczypta soli, 
130g cukru, 
1 łyżka ekstraktu waniliowego (np. domowej roboty lub kilka kropli aromatu waniliowego), 
50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepać z olejem, wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, połączyć z masą serową za pomocą trzepaczki (mogą pozostać grudki). Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. 
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20-25 minut.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny ten przepis! Z czekoladą już robiłam, no ale z ricottą jeszcze mi się nie zdarzyło. Pogoda za oknem kiepska i nie chce mi sie iść do sklepu po ser... Ale może jutro będzie ładniej i skorzystam z opublikowanego przepisu. Bo ślinka mi leci już na samą myśl, czekoladowe babeczki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli były z ricottą to musiały rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i tu się potwierdza reguła, że sprzątanie lodówki daje najlepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. bardzo dobre. Ciasto wyszlo mi dosc zbite i geste, ale mufinki ladnie urosly i sie upiekly. Zrobię nieraz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam, ale przyznam szczerze, że bardzo mnie ciekawi takie zestawienie

    OdpowiedzUsuń