Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny z ricottą i czekoladą

By 11:30 , , , ,

Szukając pomysłu na jakieś smaczne spożytkowanie napoczętego opakowania ricotty, natknęłam się u Arabeski na ten przepis. Muffinki z dodatkiem tego włoskiego twarożku okazały się puszyste i delikatne, a czekolada doskonale wzbogaciła ich smak :) 

Photobucket 

MUFFINY Z RICOTTTĄ  I CZEKOLADĄ
(10 sztuk)
1 jajko,
75ml oleju, 
150g sera ricotta, 
200g mąki pszennej, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
szczypta soli, 
130g cukru, 
1 łyżka ekstraktu waniliowego (np. domowej roboty lub kilka kropli aromatu waniliowego), 
50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepać z olejem, wanilią i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem, połączyć z masą serową za pomocą trzepaczki (mogą pozostać grudki). Dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. 
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i nałożyć ciasto. Piec około 20-25 minut.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny ten przepis! Z czekoladą już robiłam, no ale z ricottą jeszcze mi się nie zdarzyło. Pogoda za oknem kiepska i nie chce mi sie iść do sklepu po ser... Ale może jutro będzie ładniej i skorzystam z opublikowanego przepisu. Bo ślinka mi leci już na samą myśl, czekoladowe babeczki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżeli były z ricottą to musiały rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i tu się potwierdza reguła, że sprzątanie lodówki daje najlepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam. bardzo dobre. Ciasto wyszlo mi dosc zbite i geste, ale mufinki ladnie urosly i sie upiekly. Zrobię nieraz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że takich muffinek to ja jeszcze nie jadłam, ale przyznam szczerze, że bardzo mnie ciekawi takie zestawienie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo łatwy przepis. Szybko się robi, a efekt końcowy znakomity :-) wyszły pyszne i puszyste chociaż ciasto było dość gęste. Na pewno jeszcze zrobię.

    OdpowiedzUsuń