Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka ze stekiem z tuńczyka

By 15:13 , ,

Kilka miesięcy temu pierwszy raz spróbowałam świeżego tuńczyka, przygotowując te oto steki. Tym razem użyłam mniejszych kawałków, które nie starczyłyby na obiad, ale znakomicie przypasowały do lekkiej sałatki. No i udało mi się nie „przeciągnąć” mięsa ;) 
Steki opanierowałam w kolorowym tłuczonym pieprzu, który znakomicie do nich pasował. Jeśli jednak nie jesteście zwolennikami takiej pikanterii, można doprawić tuńczyka w inny sposób, np. ziołami. 

 Photobucket 

SAŁATKA ZE STEKIEM Z TUŃCZYKA
(2 porcje) 
2 kawałki (po ok. 100g) steku z tuńczyka, 
2 garście miksu sałat, 
100g pomidorków koktajlowych, 
1 pomarańcza, 
3 łyżki oliwek, 
1 łyżka kolorowego pieprzu, 
sól, 
oliwa 

Pieprz utłuc w moździerzu. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i posypać pieprzem, lekko dociskając go dłonią. 
Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. 
Pomarańczę wyszorować i zetrzeć 1 niepełną łyżeczkę skórki. Następnie owoc wyfiletować, tzn. obrać ze skórki razem z białym albedo i ostrym nożem wyciąć kawałki miąższu spomiędzy błonek. Fileciki z pomarańczy rozłożyć na sałacie, a z tego co zostało, wycisnąć sok i wymieszać ze startą skórką i 2 łyżkami oliwy. Powstały dressing doprawić solą i pieprzem. 
Przekrojone na połówki pomidorki, krążki cebuli i oliwki rozłożyć na sałacie. 
Steki z tuńczyka posmarować oliwą i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, obracając, by były z obu stron zarumienione, ale w środku lekko surowe. Pilnować, ponieważ ryba smaży się krócej niż inne mięsa :) 
Mięso wyjąć na deskę do krojenia, pokroić w plastry i rozłożyć na sałacie. Polać pomarańczowym dressingiem i od razu podawać.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze