Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron po kawaleryjsku

By 17:25 , , , ,

Makaron ten to propozycja na szybki, ale dość kaloryczny obiad, idealny na jesień. Można by powiedzieć, że jest to taka „carbonara w wersji wege”, ponieważ boczek zastąpiony jest orzechami włoskimi. Fakt ten powoduje oczywiście, że ostateczny smak potrawy jest inny, jednak nadal bardzo smaczny i baaardzo sycący :) 

Photobucket 

MAKARON PO KAWALERYJSKU 
(2 porcje) 
180g spaghetti, 
½ szklanki orzechów włoskich, 
1 żółtko, 
½ szklanki śmietanki 18% do sosów (z kartonika), 
1 łyżka masła, 
3 łyżki startych serów o wyrazistym smaku (cheddar, grojer, parmezan itp., u mnie 2 łyżki cheddara i 1 parmezanu),
sól i pieprz, 
świeża bazylia do dekoracji 

Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni, aby stały się bardziej aromatyczne. 
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
W tym czasie w dużej misce wymieszać żółtko, śmietankę i starte sery, doprawić solą i pieprzem. 
Makaron odcedzić, wymieszać z masłem. Do miski z sosem śmietankowym dodać makaron i orzechy, całość dokładnie wymieszać, posypać listkami bazylii i od razu podawać. 


(na podstawie przepisu z książki H. Szymanderskiej „Potrawy z orzechami” z moimi zmianami) 

Orzechowy Tydzień

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Super ten makaron! Posmakowałby mi bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne danie. Aż mi więcej ślinki napłynęło:) Pyszności przygotowałaś na Orzechowy Tydzień - jak zawsze :) bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń