Obsługiwane przez usługę Blogger.

Limonkowe szaszłyki z kurczaka z salsą z mango

By 16:15 , , ,

Jakiś czas temu w sklepie na „L” podczas Tygodnia Kuchni Brytyjskiej kupiłam słoik marmolady limonkowo-cytrynowej, która w rzeczywistości okazała się bardziej czymś w rodzaju galaretki. Całkiem niezłe to-to było, ale nie byłabym sobą, gdybym poprzestała na zastosowaniu tegoż produktu tylko jako smarowidło do chleba ;) Rzeczoną galaretkę wykorzystałam jako marynatę do kurczaka, którego ponabijałam na patyczki, czyniąc zgrabne szaszłyki o intrygującym aromacie :) Całość uzupełniła salsa ze słodkiego, soczystego mango. Pycha :) 

Photobucket 

LIMONKOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SALSĄ Z MANGO 
(2 porcje) 
350-400g filetów z piersi kurczaka, 
2 łyżki marmolady limonkowej, 
1 łyżeczka soku z limonki, 
½ łyżeczki skórki otartej z limonki, 
sól i pieprz, 
odrobina oliwy lub oleju 

salsa: 
1 małe mango, 
½ małej, czerwonej cebuli, 
1 łyżka soku z limonki, 
1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry 

 + kuskus lub ryż do podania 


Filety umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski. Wymieszać z marmoladą limonkową, sokiem i skórką z limonki oraz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. 
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać i wymieszać z mango. Doprawić sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Schłodzić w lodówce. 
Paski kurczaka nabijać zygzakowato na patyczki do szaszłyków. Patelnię (najlepiej grillową) posmarować odrobiną oliwy lub oleju. Szaszłyki smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zarumienią i nie będą w środku surowe. Szaszłyki można także upiec na grillu. 
Usmażone szaszłyki podawać z salsą z mango oraz kuskusem lub ryżem. 


 (przepis z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi małymi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. pyszny pomysł, chętnie wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry, przepis! Polecam!

    OdpowiedzUsuń