Duński półmisek śledziowy
Dawno nie serwowałam śledzi, a że spodobał mi się przepis znaleziony na blogu Ani, postanowiłam i ja go wypróbować, zwłaszcza że akurat miałam w lodówce wszystkie składniki do sosu. Sos przypomina w smaku znany wszystkim sos tatarski, jest jednak bardziej wyrazisty dzięki kaparom i curry. Bardzo nam smakował (zwłaszcza mojemu M.) i doskonale pasował do śledzi :)
Taki oto półmisek śledziowy zjedliśmy na śniadanie, choć w Danii podaje się go także jako przekąskę, z dodatkiem połówek jajek na twardo, a nawet z gorącymi ziemniakami.
DUŃSKI PÓŁMISEK ŚLEDZIOWY
4-6 filetów śledziowych (matiasy),
3 łyżki kaparów,
3 łyżki posiekanej cebuli (użyłam czerwonej),
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanego koperku,
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka ketchupu, koperek do dekoracji
Filety śledziowe moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku.
Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami. Powstałym sosem polać śledzie na półmisku.
Udekorować gałązkami koperku.
7 komentarze
Ależ pyszności serwujesz! Uwielbiam śledzie chyba w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
pycha:) zabrałabym go do siebie;)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak mi miło, że przygotowałaś coś z przepisu z mojego bloga. Bardzo dziękuję i już dodaję przepis do akcji. Cieszę się, że śledziki Wam smakowały :)
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne bedąc w Danii zajadałam się takowymi ,nawet próbowałam robic , a ten przepis sobie skopijue i wypróbuje zobaczymy ;)
OdpowiedzUsuńW Danii najczęściej można spotkać słodkie śledzie - nie potrafię się do nich przekonać, brrr...
OdpowiedzUsuńWpisałem wczoraj na listę przepisów w związku z tegoroczną gwiazdką. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń