Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duński półmisek śledziowy

By 16:40 , , , ,

Dawno nie serwowałam śledzi, a że spodobał mi się przepis znaleziony na blogu Ani, postanowiłam i ja go wypróbować, zwłaszcza że akurat miałam w lodówce wszystkie składniki do sosu. Sos przypomina w smaku znany wszystkim sos tatarski, jest jednak bardziej wyrazisty dzięki kaparom i curry. Bardzo nam smakował (zwłaszcza mojemu M.) i doskonale pasował do śledzi :)
Taki oto półmisek śledziowy zjedliśmy na śniadanie, choć w Danii podaje się go także jako przekąskę, z dodatkiem połówek jajek na twardo, a nawet z gorącymi ziemniakami.

 

DUŃSKI PÓŁMISEK ŚLEDZIOWY 
4-6 filetów śledziowych (matiasy), 
3 łyżki kaparów, 
3 łyżki posiekanej cebuli (użyłam czerwonej),
1 łyżka posiekanego szczypiorku, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 
2 łyżki śmietany 18%, 
2 łyżki majonezu, 
1 łyżeczka curry, 
1 łyżka ketchupu, koperek do dekoracji   

Filety śledziowe moczyć przez noc. Odsączyć i pokroić w małe kawałki. Ułożyć na półmisku. 
Posiekać kapary, cebulę, szczypiorek, koperek i ogórki konserwowe. Wymieszać śmietanę z majonezem, ketchupem i curry. Połączyć z posiekanymi składnikami. Powstałym sosem polać śledzie na półmisku. 
Udekorować gałązkami koperku.


Kuchnia skandynawska 2014

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Ależ pyszności serwujesz! Uwielbiam śledzie chyba w każdej postaci.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) zabrałabym go do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiesz jak mi miło, że przygotowałaś coś z przepisu z mojego bloga. Bardzo dziękuję i już dodaję przepis do akcji. Cieszę się, że śledziki Wam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na pewno smaczne bedąc w Danii zajadałam się takowymi ,nawet próbowałam robic , a ten przepis sobie skopijue i wypróbuje zobaczymy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. W Danii najczęściej można spotkać słodkie śledzie - nie potrafię się do nich przekonać, brrr...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpisałem wczoraj na listę przepisów w związku z tegoroczną gwiazdką. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń