Obsługiwane przez usługę Blogger.

Brunkager - duńskie pierniczki

By 22:32 ,

Jest to taki mój świąteczny falstart, bo zasadniczo nie znoszę epatowania Bożym Narodzeniem w listopadzie. Grudzień jednak zaczyna się już za półtorej godziny, a poza tym chciałam jeszcze załapać się na akcję Kuchnia Skandynawska :) 
Brunkager to aromatyczne, duńskie pierniczki. Bardzo łatwo się je robi, a w prostocie tkwi ich urok :) Są smaczne i wyraźnie cynamonowe w smaku. Idealne do kawy lub herbaty :) 




 

BRUNKAGER 
500g mąki, 
250g masła, 
200g cukru, 
125g miodu, 
75g migdałów, 
75g pokrojonej, kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
2 łyżeczki mielonego cynamonu, 
½ łyżeczki mielonych goździków, 
½ łyżeczki mielonego imbiru 

Migdały zalać wrzątkiem, po 10 minutach odcedzić, zdjąć skórkę i posiekać. 
Masło, cukier i miód umieścić w rondlu i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać migdały, kandyzowaną skórkę z cytrusów, cynamon, imbir i goździki. Wszystko wymieszać i odstawić do przestudzenia. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy miodowej. Zagnieść ciasto i uformować z niego 2 wałki o średnicy 5cm. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 6 godzin (można także do zamrażarki na 2 godziny). 
Schłodzone wałki pokroić na plasterki grubości max. 0,5cm. Ciasteczka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 8-10 minut, aż będą złociste. Gorące ciasteczka ostrożnie przełożyć na kratkę i wystudzić. 
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i ciągnące, później robią się kruche i twardawe. Aby zmiękły, należy przechowywać je zamknięte w puszce razem z kilkoma skórkami z jabłka. Co kilka dni skórki należy wymieniać. 






(przepis z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd")



 

'Kuchnia skandynawska 2014

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Ciasteczka sa super:) skąd takie piękne pudełko metalowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam w prezencie kilka lat temu, więc niestety nie wiem gdzie zakupione :)

      Usuń
  2. świetne:) chętnie bym spróbowała takich:) śliczne pudełko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam zamiar je upiec :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz robiłam brunkager w ubiegłym roku i wiem. Są fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne i naprawdę proste w wykonaniu. Niestety, jak dla mnie, troszkę za słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za Twój ogromny wkład w akcję skandynawską, za wynajdowanie nowych przepisów, pomysłowość i piękne realizacje. Dopiero dziś znalazłam czas, aby przejrzeć większość wpisów dodanych do akcji. Jeszcze dziś powinno też pojawić się podsumowanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie i apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń