Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tebirkes - duńskie bułeczki maślane

By 15:24 , ,

Pod nazwą „tebirkes” kryją się rozmaite duńskie bułeczki. Mogą być wykonane z ciasta francuskiego lub drożdżowe, słodkie lub słone... Ich cechą wspólną jest duża zawartość masła oraz charakterystyczny kształt spowodowany składaniem rozwałkowanego ciasta. Tebirkes są tuczące, niezdrowe i... przepyszne. Zwłaszcza świeże, dopiero co upieczone :) Ja zdecydowałam się upiec tebirkes na podstawie przepisu z bloga bazyliowo. Część posypałam startym serem, a część makiem. Moje bułeczki niestety nie wyszły tak kształtne, ale nie miało to wpływu na smak :) 
Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku. Można je także mrozić, najlepiej tego samego dnia. Po wyjęciu z zamrażarki należy je wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. 

Photobucket 

TEBIRKES 
rozczyn: 
20g drożdży,
400g letniego mleka, 
300g mąki pszennej 

ciasto: 
200g mąki pszennej, 
50g miękkiego masła, 
20g cukru, 
10g soli 

dodatkowo: 
100g bardzo miękkiego masła do posmarowania, 
starty ser lub mak do posypania 


Przygotować rozczyn: rozpuścić drożdże w mleku i dodać mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. 
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Rozsmarować większość masła na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Górę posmarować resztą masła i posypać serem lub makiem. Następnie za pomocą ostrego noża wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek (z nieco „ściętym” górnym rogiem, czyli właściwie trapezoidalnych). Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. 
Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut. Studzić na kratce. 


UWAGA: przed przystąpieniem do pracy warto obejrzeć filmik jak prawidłowo składać i kroić bułeczki: KLIK! 



Kuchnia skandynawska 2014

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze