Obsługiwane przez usługę Blogger.

Duńskie kanapki z jajecznicą

By 10:20 , , , , ,

Wczoraj opisywałam na blogu miłość Duńczyków do kanapek i przedstawiłam przepis na kanapkę ”Słońce nad Gudhjem”, natomiast dzisiejsza propozycja na smørrebrød jest prostsza i zdecydowanie mniej kontrowersyjna. Żadnej surowizny! ;) 
Choć jajecznica i wędzona makrela brzmią banalnie, nie wpadłabym na to, by połączyć oba składniki razem. Efekt? Ciekawy i bardzo smaczny. Warto więc spróbować :) 

 

DUŃSKIE KANAPKI Z JAJECZNICĄ 
4-5 kromek ciemnego, żytniego chleba (duńczycy używają chleba rugbrød), 
4 jajka, wędzona makrela, 
masło, 
sól i pieprz, 
posiekany szczypiorek 

Z makreli zdjąć skórę i oddzielić ości. Usmażyć jajecznicę na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Kromki chleba posmarować masłem, nałożyć jajecznicę, a na wierzchu nałożyć nieco wędzonej ryby. Na koniec posypać szczypiorkiem. 


(przepis z książki „Skandynawia jest piękna!” podpatrzony na blogu Inspiracje z Północy

Kuchnia skandynawska 2014

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ooo, taką to zdecydowanie spróbuję! wczorajsza nie do przejścia przeze mnie - surowe żółtko :/

    OdpowiedzUsuń
  2. prosto a jak na pewno smacznie , wypóbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiałam się nad zrobieniem tych kanapek. Lubię pastę z jajek i makreli, więc zapewne by mi zasmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Duńskie kanapki charakteryzują się tym, że jest tam minimum chleba a maximum pælegg czyli tego, co się daje na górę. Czyli kanapka powinna być dwa razy cieńsza niz na zdjeciu, kanapki z jajecznicą podaje się ze szczypiorkiem, krewetkami, kawiorem, śledziami, majonezem z curry, łososiem itd. W Norwegii i Szwecji są podobne ale chleb trochę grubiej krojony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za cenne uwagi, co do chleba nie spieram się, ja nie mam wprawy w krojeniu ;) a dodatki jakie kto lubi, także wędzona makrela, co z resztą ma swoje uzasadnienie w źródle :)

      Usuń