Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tajska zupa Tom Yum

By 16:08 , ,

Zupa Tom Yum to jedna z najpopularniejszych (obok Tom Kha Gai) tajskich zup. Często serwowana jest przez ulicznych sprzedawców jedzenia. Nie ma jedynego słusznego przepisu na tę zupę, występuje ona w wielu, wielu wersjach. Zupę Tom Yum najczęściej przygotowuje się z dodatkiem piersi kurczaka, ale można równie dobrze użyć krewetek lub małych klopsików z mielonego mięsa, a w wegetariańskiej wersji – tofu. Grzyby w zupie mogą być również dowolne – Tajowie używają oczywiście różnych azjatyckich grzybów, ale można także z powodzeniem użyć boczniaków lub nawet pieczarek. Ja do tej zupy wykorzystałam suszone grzyby shiitake. Zupa Tom Yum może występować w wersji nam khon, czyli z mlekiem kokosowym (przy czym uliczni sprzedawcy często używają zwykłego zagęszczonego mleka krowiego, które jest tańsze) lub w wersji „niezabielanej”. Natomiast obowiązkowymi składnikami tej zupy jest trawa cytrynowa, liście limonki kaffir , galangal, limonki, sos rybny i oczywiście chili. Ja pokusiłam się o stwierdzenie, że jest to taka tajska wersja pomidorówki ;) 
Zupa ta bardzo nam smakowała – wprawdzie nie pobije mojej ulubionej Tom Kha Gai, ale teraz oboje jesteśmy już pewni, że tajskie zupy to jest coś, za czym przepadamy :) 


TOM YUM 
(przepis na 2 porcje)
  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka suszonego galangalu (w oryginale 7 plasterków świeżego),
  • 5 suszonych grzybów shiitake (namoczonych w wodzie kilka godzin wcześniej),
  • 4 liście limonki kaffir (użyłam suszonych),
  • 1 mała cebula,
  • 1 spory pomidor,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • pasta chili do smaku (dodałam nieco tajskiej czerwonej pasty curry),
  • 1-2 łyżeczki cukru,
  • ok. 100ml mleka kokosowego,
  • ok. 450 ml wody lub bulionu drobiowego,
  • świeża kolendra do przybrania

Trawę cytrynową zmiażdżyć tępą stroną noża i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Namoczone grzyby odsączyć i pokroić w paseczki.
Wodę lub bulion zagotować w garnku. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), trawę cytrynową, galangal, liście kaffiru, grzyby shiitake oraz cebulę. Gotować około 10 minut, aż cebula będzie miękka. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do garnka z zupą. Gotować około 5-7 minut. Dodać sos rybny, cukier i nieco pasty chili. Zupę zdjąć z ognia i wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sok wyciśnięty z limonek, ponownie wymieszać, rozlać do miseczek i posypać świeżą kolendrą.


(na podstawie przepisu z vlogu Przystanek Tajlania


 Kuchnia tajska 2015

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze