Placek szwedzki
Szwedzi ponoć uwielbiają dodatek twarogu do ciast i ten wypiek nie jest tutaj wyjątkiem. Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Ta prosta ale pyszna babka świetnie smakuje w towarzystwie herbaty lub mleka :)
Ilości składników w tym przepisie są dopasowane do standardowej, długiej keksówki. Ja piekłam w keksówce długości 25 cm z 3/4 ilości składników.
placek szwedzki |
PLACEK SZWEDZKI
- 3 szklanki mąki,
- 4 duże jajka,
- 1 kostka masła lub margaryny (użyłam masła),
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 kubeczek (180g) serka homogenizowanego naturalnego,
- ½ szklanki kwaśnej śmietany,
- ½ łyżeczki esencji waniliowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
- 150g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
Bakalie wymieszać z 1 łyżeczką mąki. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, serek homogenizowany i śmietanę, krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do ciasta na przemian z mąką, mieszając łyżką lub trzepaczką. Pod koniec mieszania dodać esencję waniliową i bakalie.
Ciasto przelać do dużej keksówki (ok. 35 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem.
(przepis z książeczki Poradnika Domowego "Ciasta i ciasteczka")
3 komentarze
Do edycji letniej robiłam ciasto z agrestem z dodatkiem twarożku homogenizowanego - pyszne! Ciasto przez Ciebie prezentowane na pewno było bardziej wilgotne i ciekawe dzięki jego dodatkowi.
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jest świetne! Dałam tylko 2 szklanki mąki, bo ciasto było bardzo gęste i nie miałam odwagi dosypać trzeciej. Nie dodałam piany, bo niechcący potrąciłam miseczkę z białkami i nie miałam z czego jej ubić :). Mimo tych "przygód" i tak wyszło pyszne. Z pewnością wrócę do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTo dobrze zrobiłaś, że nie dodałaś więcej mąki - białka rozrzedziłyby ciasto i ta trzecia szklanka mąki zagęściłaby konsystencję, ale w tej sytuacji była zbędna ;) cieszę się, że mimo tych perypetii ciasto się udało :)
Usuń