Pieczona dorada i warzywne stir fry z makaronem
By Mirabelka 16:03 Kuchnia Dalekiego Wschodu, Makarony, Niskokalorycznie, Obiady z mięsem, Ryby i owoce morza
Lekki, sezonowy obiad inspirowany przepisem Jamiego Olivera z książki "Superfood na co dzień". Dorada to jedna z moich ulubionych ryb, ale zamiast niej świetnie sprawdzi się także pstrąg lub okoń morski, a nawet filety z łososia lub innej morskiej ryby.
Właściwie, poniższy przepis można traktować jako luźną inspirację - jeśli nie uda Wam się kupić makaronu z brązowego ryżu, możecie zastąpić go innym chińskim makaronem, np. makaronem mie. Podobnież eksperymentować można z warzywami - po prostu użyjcie tych, które macie pod ręką: świetnie będą pasować kolorowe papryki, zielony groszek lub młoda marchewka.
PIECZONA DORADA I WARZYWNE STIR FRY Z MAKARONEM
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem arachidowym lub roślinnym.
Dorady umyć, następnie oprószyć je od wewnątrz i na zewnątrz przyprawą pięć smaków oraz solą. Do środka wlać po 1 łyżeczce oleju sezamowego. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym (Jamie układa je "na brzuchu", ale można też położyć je normalnie na boku). Piec ok. 20 minut.
W tym czasie makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Czosnek, imbir i chili posiekać. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokroić na ok. 5 cm kawałki. Różyczki brokułów podzielić na mniejsze części. Kolby mini kukurydzy przekroić na pół. Białe części dymek pokroić w plasterki.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju arachidowego lub z orzechów ziemnych. Dodać imbir, czosnek i chili, smażyć kilkanaście sekund, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodać wszystkie warzywa i smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając i potrząsając wokiem. Dodać makaron, skropić octem i 2 łyżkami sosu sojowego, smażyć jeszcze ok. 2 minut, aż makaron zacznie miejscami robić się chrupiący.
Upieczone dorady podawać z makaronem i warzywami oraz cząstkami limonki i dodatkowym sosem sojowym do skropienia.
Właściwie, poniższy przepis można traktować jako luźną inspirację - jeśli nie uda Wam się kupić makaronu z brązowego ryżu, możecie zastąpić go innym chińskim makaronem, np. makaronem mie. Podobnież eksperymentować można z warzywami - po prostu użyjcie tych, które macie pod ręką: świetnie będą pasować kolorowe papryki, zielony groszek lub młoda marchewka.
PIECZONA DORADA I WARZYWNE STIR FRY Z MAKARONEM
- 2 dorady,
- 2 łyżeczki chińskiej przyprawy pięciu smaków,
- olej sezamowy,
- 150 g makaronu z brązowego ryżu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 świeża papryczka chili,
- ok. 5 cm kawałek imbiru,
- 100 g różyczek brokułów,
- 100 g zielonych szparagów,
- 100 g kukurydzy baby (najlepiej świeżej, ewentualnie marynowanej),
- 2-3 cebulki dymki,
- 1-2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 limonka,
- sos sojowy,
- sól,
- olej arachidowy lub roślinny do smażenia
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem arachidowym lub roślinnym.
Dorady umyć, następnie oprószyć je od wewnątrz i na zewnątrz przyprawą pięć smaków oraz solą. Do środka wlać po 1 łyżeczce oleju sezamowego. Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym (Jamie układa je "na brzuchu", ale można też położyć je normalnie na boku). Piec ok. 20 minut.
W tym czasie makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Czosnek, imbir i chili posiekać. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokroić na ok. 5 cm kawałki. Różyczki brokułów podzielić na mniejsze części. Kolby mini kukurydzy przekroić na pół. Białe części dymek pokroić w plasterki.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju arachidowego lub z orzechów ziemnych. Dodać imbir, czosnek i chili, smażyć kilkanaście sekund, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodać wszystkie warzywa i smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, mieszając i potrząsając wokiem. Dodać makaron, skropić octem i 2 łyżkami sosu sojowego, smażyć jeszcze ok. 2 minut, aż makaron zacznie miejscami robić się chrupiący.
Upieczone dorady podawać z makaronem i warzywami oraz cząstkami limonki i dodatkowym sosem sojowym do skropienia.
Skomentuj 2