Pstrąg łososiowy pieczony z młodymi ziemniakami i szparagami
Obiad doskonały na czerwiec, kiedy to sezon na szparagi jeszcze się nie skończył, a na młode polskie ziemniaczki właśnie zaczął. Danie robi się szybko i łatwo. Wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu do zapiekania - bez brudzenia garnków i patelni :)
pstrąg łososiowy pieczony ze szparagami i ziemniakami |
PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI
(przepis na 2 porcje)
- 2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego (po ok. 150 g każdy),
- 400 g małych, młodych ziemniaków,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- sok z 1/4 cytryny,
- świeża bazylia
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Ziemniaki wyszorować, bardzo małe zostawić w całości, nieco większe przekroić na pół. Umieścić w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą, skropić 1 łyżką oliwy i wymieszać. Piec 20 minut.
Odłamać zdrewniałe końce szparagów, a łodygi pokroić na 3-4 cm kawałki. Dodać je do ziemniaków, delikatnie przemieszać i piec 10 minut.
Pomidorki przekroić na połówki, rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do ziemniaków i szparagów dorzucić pomidorki, całość skropić octem balsamicznym. Na wierzchu zapiekanki ułożyć rybę. Piec jeszcze 12-15 minut.
Przed podaniem posypać danie listkami świeżej bazylii.
(inspiracja stąd, z moimi zmianami)
3 komentarze
Bardzo apetyczny przepis. W sumie akurat dziś u mnie pojawił się podobny przepis, tyle że z łososiem ;)
OdpowiedzUsuńPS. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji kulinarnej ;)
Pstrąga w takim wydaniu jeszcze nie piekłam, a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRybkę zawsze z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń