Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pstrąg łososiowy pieczony z młodymi ziemniakami i szparagami

By 20:18 , ,

Obiad doskonały na czerwiec, kiedy to sezon na szparagi jeszcze się nie skończył, a na młode polskie ziemniaczki właśnie zaczął. Danie robi się szybko i łatwo. Wszystko przygotowujemy w jednym naczyniu do zapiekania - bez brudzenia garnków i patelni :)


pstrąg łososiowy pieczony ze szparagami i ziemniakami

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI
(przepis na 2 porcje)
  • 2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego (po ok. 150 g każdy),
  • 400 g małych, młodych ziemniaków,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • świeża bazylia

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Ziemniaki wyszorować, bardzo małe zostawić w całości, nieco większe przekroić na pół. Umieścić w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą, skropić 1 łyżką oliwy i wymieszać. Piec 20 minut.
Odłamać zdrewniałe końce szparagów, a łodygi pokroić na 3-4 cm kawałki. Dodać je do ziemniaków, delikatnie przemieszać i piec 10 minut.
Pomidorki przekroić na połówki, rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do ziemniaków i szparagów dorzucić pomidorki, całość skropić octem balsamicznym. Na wierzchu zapiekanki ułożyć rybę. Piec jeszcze 12-15 minut. 
Przed podaniem posypać danie listkami świeżej bazylii.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo apetyczny przepis. W sumie akurat dziś u mnie pojawił się podobny przepis, tyle że z łososiem ;)
    PS. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąga w takim wydaniu jeszcze nie piekłam, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybkę zawsze z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń