Obsługiwane przez usługę Blogger.

Azjatycki omlet z makaronem ryżowym i smażonymi warzywami

By 22:17 , , ,

Obiad idealny na początek lata - lekki, zdrowy, pożywny i pełen wartości odżywczych, a do tego kolorowy i pełen chrupiących warzyw. 

Klasyczny makaron z jajkiem smażony na patelni z pewnością wiele osób kojarzy z dzieciństwa, był to bowiem smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego makaronu, który został po obiedzie. Poniższy przepis można uznać więc za azjatycką wariację na temat tamtego dania. 

Przepis wyszperałam w książce Jamiego Olivera "Superfood na co dzień" i odrobinę zmodyfikowałam. 



AZJATYCKI OMLET Z MAKARONEM RYŻOWYM I SMAŻONYMI WARZYWAMI
(przepis na 2 porcje)

  • 100 g makaronu z brązowego ryżu (nitki),
  • pół pęczka zielonych szparagów,
  • 100 g minikukurydzy (najlepiej świeżej, ale marynowana też jest OK),
  • 1 marchewka,
  • 1 garść kiełków fasoli mung,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • olej roślinny do smażenia,
  • olej sezamowy,
  • 2 łyżeczki sezamu,
  • 4 duże jajka,
  • 1 cebulka dymka,
  • świeża kolendra,
  • 2 ćwiartki limonki do skropienia,
  • sos sojowy,
  • sól


Makaron przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedzić. 
Odłamać zdrewniałe końce szparagów, następnie odkroić główki, a pędy pokroić w plasterki. Główki szparagów przekroić wzdłuż na pół (chyba, że są cienkie, wówczas lepiej zostawić je w całości).
Kolby minikukurydzy przekroić wzdłuż. Marchew obrać i poszatkować w zapałkę. 
Papryczkę chili pokroić w plasterki. 
Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego. Dodać starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 minutę, następnie dodać szparagi (pędy i główki) i marchewkę, smażyć, mieszając, 4-5 minut. Dodać kiełki fasoli i 1 łyżeczkę sezamu i smażyć jeszcze minutę. Na koniec skropić warzywa 1 łyżeczką oleju sezamowego, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i przełożyć na półmisek. 
Na średniej wielkości patelni (ok. 20 cm średnicy) rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Przełożyć połowę makaronu i rozłożyć go w miarę równą warstwą. Posypać go 1/2 łyżeczki sezamu i smażyć kilka minut, aż zacznie robić się chrupiący od spodu. W tym czasie roztrzepać 2 jajka z 1 łyżką wody i szczyptą soli. Powstałą masą jajeczną zalać równomiernie makaron, następnie przykryć patelnię i zmniejszyć ogień do małego. Smażyć kilka minut, aż jajka się zetną, a w tym czasie pokroić cebulkę dymkę w plasterki (zarówno białą, jak i zieloną część). 
Gumową łopatką odsunąć brzegi omletu od ścianek patelni i delikatnie zsunąć go na talerz. Na środku omletu ułożyć połowę pokrojonych warzyw. Posypać połową dymki i listkami kolendry.
Podawać z cząstkami limonki do wyciśnięcia oraz sosem sojowym do skropienia dania wg własnego uznania. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze