Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ramen drobiowy shoyu - dwie propozycje podania

By 22:17 , ,

Idąc za ramenowym ciosem, przedstawiam kolejny przepis na tę japońską zupę. Zupę, która od kilku lat robi się w naszym kraju coraz popularniejsza. Tym razem postawiłam na ramen w 100% drobiowy. Użyłam do niego różnych części kurczaka i indyka, ale świetnie sprawdzi się także dodatek kaczki. Poprzedni przepis na shio ramen - był odmianą lżejszą w smaku. Shoyu ramen ma wyraźny smak sosu sojowego, jest ciemniejszy i doprawiany bardziej pikantnie.
Podobnie jak w innych ramenach, także i tu można śmiało bawić się dodatkami. Obowiązkowy jest oczywiście makaron oraz ugotowane na półtwardo jajka. Pozostałe dodatki (warzywne, grzybowe, mięsne) można układać i kompletować w dowolnych kombinacjach. Ja przedstawiam dwie wersje, które jedliśmy dzień po dniu :)




RAMEN DROBIOWY SHOYU
(przepis na 4-5 porcji)
bulion:
  • ok. 1,2 kg różnych części drobiowych na rosół (korpus, skrzydła, szyje; najlepiej z co najmniej dwóch gatunków mięs np. kurczak i kaczka),
  • 3 cebulki szalotki,
  • 5-6 cm korzenia imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 50-60 ml japońskiego sosu sojowego,
  • 4 łyżki sake
  • opcjonalnie kilka kawałków glonów kombu lub 2 łyżki suszonych płatków tuńczyka bonito*,

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, aby było przykryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie usunąć wszystkie szumowiny.
Cebulki obrać i przekroić na pół, a imbir pokroić w plasterki. Dodać do gotującego się mięsa. 
Dodać brane i przekrojone na pół marchewki, zmiażdżone ząbki czosnku oraz glony lub płatki tuńczyka. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 6 godzin.
Z gotowego rosołu wyjąć kości, a wywar przecedzić przez gęste sito. Wlać sake i sos sojowy, dodając go stopniowo do smaku.


DODATKI - PROPOZYCJA 1: RAMEN Z KAPUSTĄ PAK CHOI, WAKAME, PIECZARKAMI, PIKANTNĄ MARCHEWKĄ I JAJKIEM
(na 2 porcje)

  • 150 g makaronu ramen,
  • 2 jajka,
  • 1 kapusta pak choi
  • 4-5 pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżki suszonych glonów wakame,
  • cebulka dymka,
  • czarny sezam,
  • olej chili,
  • olej do smażenia,
  • sos sriracha lub inny sos chili,
  • sos sojowy


Glony wakame wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieją, zlać nadmiar wody.
Pieczarki pokroić w dość grube plastry i obsmażyć na oleju na dużym ogniu - najlepiej na patelni grillowej - aż będą rumiane. Przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną w zapałki marchewkę, dodając do niej podczas smażenia odrobinę sosu chili i sosu sojowego.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kapustę pak choi przekroić na pół i dodać do gotującego się makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Kapustę wyjąć szczypcami. Makaron odcedzić i przełożyć do dużych miseczek.
Jajka ugotować na półtwardo (5 minut od zagotowania wody). Ostrożnie obrać i przekroić na pół.

Do misek z makaronem nalać bulion, na wierzchu ułożyć wszystkie dodatki. Skropić olejem chili, posypać posiekaną cebulką dymką i czarnym sezamem.



DODATKI - PROPOZYCJA 2: RAMEN Z KURCZAKIEM TERIYAKI, GRZYBAMI MUNG, KUKURYDZĄ, POREM, KIEŁKAMI I JAJKIEM
(na 2 porcje)

  • 150 g makaronu ramen,
  • 2 jajka,
  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 3 łyżki suszonych grzybów mung,
  • kiełki brokułu (lub inne ulubione),
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • kawałek pora,
  • sezam do posypania,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru


Grzyby mung zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, następnie pokroić w paseczki.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Na małą patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć filet z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić 5 minut na niezbyt dużym ogniu, następnie obrócić mięso na drugą stronę i gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut, obracając w tym czasie mięso 1 lub 2 razy. Kurczaka wyjąć i odstawić do lekkiego ostudzenia (ok. 5 minut).
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  Odcedzić i przełożyć do dużych miseczek.
Jajka ugotować na półtwardo (5 minut od zagotowania wody). Ostrożnie obrać i przekroić na pół.
Por pokroić w paseczki.

Do misek z makaronem nalać bulion, na wierzchu ułożyć wszystkie dodatki, posypać sezamem.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze