Ramen drobiowy shoyu - dwie propozycje podania
Idąc za ramenowym ciosem, przedstawiam kolejny przepis na tę japońską zupę. Zupę, która od kilku lat robi się w naszym kraju coraz popularniejsza. Tym razem postawiłam na ramen w 100% drobiowy. Użyłam do niego różnych części kurczaka i indyka, ale świetnie sprawdzi się także dodatek kaczki. Poprzedni przepis na shio ramen - był odmianą lżejszą w smaku. Shoyu ramen ma wyraźny smak sosu sojowego, jest ciemniejszy i doprawiany bardziej pikantnie.
Podobnie jak w innych ramenach, także i tu można śmiało bawić się dodatkami. Obowiązkowy jest oczywiście makaron oraz ugotowane na półtwardo jajka. Pozostałe dodatki (warzywne, grzybowe, mięsne) można układać i kompletować w dowolnych kombinacjach. Ja przedstawiam dwie wersje, które jedliśmy dzień po dniu :)
RAMEN DROBIOWY SHOYU
(przepis na 4-5 porcji)
bulion:
- ok. 1,2 kg różnych części drobiowych na rosół (korpus, skrzydła, szyje; najlepiej z co najmniej dwóch gatunków mięs np. kurczak i kaczka),
- 3 cebulki szalotki,
- 5-6 cm korzenia imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 50-60 ml japońskiego sosu sojowego,
- 4 łyżki sake
- opcjonalnie kilka kawałków glonów kombu lub 2 łyżki suszonych płatków tuńczyka bonito*,
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą tak, aby było przykryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dokładnie usunąć wszystkie szumowiny.
Cebulki obrać i przekroić na pół, a imbir pokroić w plasterki. Dodać do gotującego się mięsa.
Dodać brane i przekrojone na pół marchewki, zmiażdżone ząbki czosnku oraz glony lub płatki tuńczyka. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 6 godzin.
Z gotowego rosołu wyjąć kości, a wywar przecedzić przez gęste sito. Wlać sake i sos sojowy, dodając go stopniowo do smaku.
(na 2 porcje)
- 150 g makaronu ramen,
- 2 jajka,
- 1 kapusta pak choi
- 4-5 pieczarek,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki suszonych glonów wakame,
- cebulka dymka,
- czarny sezam,
- olej chili,
- olej do smażenia,
- sos sriracha lub inny sos chili,
- sos sojowy
Glony wakame wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieją, zlać nadmiar wody.
Pieczarki pokroić w dość grube plastry i obsmażyć na oleju na dużym ogniu - najlepiej na patelni grillowej - aż będą rumiane. Przełożyć na talerz, a na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną w zapałki marchewkę, dodając do niej podczas smażenia odrobinę sosu chili i sosu sojowego.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kapustę pak choi przekroić na pół i dodać do gotującego się makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Kapustę wyjąć szczypcami. Makaron odcedzić i przełożyć do dużych miseczek.
Jajka ugotować na półtwardo (5 minut od zagotowania wody). Ostrożnie obrać i przekroić na pół.
Do misek z makaronem nalać bulion, na wierzchu ułożyć wszystkie dodatki. Skropić olejem chili, posypać posiekaną cebulką dymką i czarnym sezamem.
(na 2 porcje)
- 150 g makaronu ramen,
- 2 jajka,
- 1 duży filet z kurczaka,
- 3 łyżki suszonych grzybów mung,
- kiełki brokułu (lub inne ulubione),
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- kawałek pora,
- sezam do posypania,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru
Grzyby mung zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, następnie pokroić w paseczki.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Na małą patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć filet z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić 5 minut na niezbyt dużym ogniu, następnie obrócić mięso na drugą stronę i gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 5 minut, obracając w tym czasie mięso 1 lub 2 razy. Kurczaka wyjąć i odstawić do lekkiego ostudzenia (ok. 5 minut).
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do dużych miseczek.
Jajka ugotować na półtwardo (5 minut od zagotowania wody). Ostrożnie obrać i przekroić na pół.
Por pokroić w paseczki.
Do misek z makaronem nalać bulion, na wierzchu ułożyć wszystkie dodatki, posypać sezamem.
1 komentarze
Jeszcze nie jadłam takiej zupki, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuń