Norweskie pieczone pierogi z serem i szynką
Pyszne, pieczone pierogi norweskie, które doskonale pasują do naszego polskiego czerwonego barszczyku, jako fajna odmiana od tradycyjnych pasztecików ;) Nadzienie – ser z szynką – jest bardzo „pizzowe” i na pewno każdemu posmakuje :)
Charakterystyczny dla kuchni norweskiej jest dodatek kminku oraz użycie sera jarlsberg. Jarlsberg w Polsce nie jest raczej dostępny, ale można zastąpić go innym łagodnym w smaku serem.
Pierożki drożdżowe są oczywiście trochę czasochłonne – trzeba zarobić ciasto, poczekać aż wyrośnie, następnie wałkować, wykrawać i zlepiać... ale są tak smaczne, że warto włożyć w nie trochę pracy :)
NORWESKIE PIEROGI Z SZYNKĄ I SEREM
(przepis na około 25 sztuk)
- 450g mąki pszennej + trochę do podsypania,
- 170ml mleka,
- 150ml ciepłej wody (dałam trochę mniej, ok. 120ml),
- 1 paczka suszonych drożdży (użyłam 25g świeżych),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- 35g rozpuszczonego masła,
- 2 jajka
nadzienie:
- 200g szynki,
- 150g łagodnego żółtego sera (w oryginale norweski jarlsberg, zastąpiłam goudą),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka nasion kminku (dałam ½ łyżeczki kminku mielonego),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i 100g mąki. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie dodać mleko, sól, resztę mąki , stopione masło i 1 jajko. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut).
W tym czasie przygotować farsz: Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać czosnek, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, ser starty na dużych oczkach, natkę pietruszki i kminek. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą (ja nie dosalałam). Odstawić do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy około 10 cm. Na środku każdego krążka nałożyć po łyżeczce farszu. Brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i złożyć, dociskając np. widelcem. Pierogi ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i posmarować je roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Piec około 15 minut, aż pierogi nabiorą złocistego koloru.
(przepis pochodzi z programu „Kudłaci Kucharze”)

3 komentarze
Ciekawy jest ten przepis. Może właśnie rozpocznę swoją przygodę z pieczonymi pierogami od nich?
OdpowiedzUsuńTo proste w sumie ;) Mi się nigdy nie chce czekać aż drożdżowe wyrośnie.
OdpowiedzUsuńCudowne pierożki! :)
OdpowiedzUsuń