Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gruszki w sosie czekoladowym / Gruszki "Piękna Helena"

By 19:00 ,

Gruszki w sosie czekoladowym to dość znany deser, którego korzenie sięgają XIX-wiecznej Francji. Kiedy w Paryżu odbyła się premiera operetki „Belle Hélène”, paryżanie wprost oszaleli na punkcie głównej bohaterki, Heleny Trojańskiej. Wykorzystując ten fakt, paryscy szefowie kuchni prześcigali się w wymyślaniu potraw opatrzonych nazwą „Piękna Helena”. Największą popularność zdobyły właśnie gruszki w sosie czekoladowym , których autorem jest Auguste Escoffier - jeden z najsłynniejszych francuskich kucharzy. 
Dziś, w dobie kuchni molekularnej i przeróżnych wymyślnych technik, gruszki w sosie czekoladowym wydają się być deserem nieco przestarzałym jak na restauracje, nic nie szkodzi jednak, by przygotować je samodzielnie w domu. 
Zwyczajowo gruszki „Piękna Helena” podaje się także z gałką lodów waniliowych, jednak ja ze względu na niesprzyjający aktualnie klimat, darowałam sobie ten dodatek ;) 

A razem ze mną, w ramach wspólnego gotowania, nieco inne gruszki w sosie (karmelowym) przygotowała Gin :)



GRUSZKI W SOSIE CZEKOLADOWYM 
(przepis na 3 porcje) 
  • 3 gruszki (najlepiej niezbyt miękkie), 
  • 500ml wody, 
  • ½ szklanki cukru, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 1 laska cynamonu, 
  • 60g czekolady deserowej, 
  • ok. 60ml mleka lub śmietanki, 
  • 1 łyżka rumu, 
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych, 
  • mięta do dekoracji opcjonalnie lody waniliowe 

Gruszki obrać, od dołu wydrążyć gniazdo nasienne i ewentualnie lekko ściąć spód, żeby gruszki stały w pionie. Gruszki włożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i przełamaną na pół laskę cynamonu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż owoce zrobią się szkliste i miękkie (ale nie rozciapujące się!) - trwa to około 20-30 minut, w zależności od stopnia dojrzałości gruszki. Ugotowane gruszki wyjąć z syropu i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie na suchej patelni lekko podprażyć płatki migdałowe. 
W rondelku podgrzać mleko lub śmietankę, dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać rum i ponownie wymieszać. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dolać jeszcze trochę mleka; jeśli za rzadki – chwilę pogotować go na małym ogniu, mieszając. 
Schłodzone gruszki wyłożyć na talerzyki, polać gorącym sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałów. Każdą gruszkę udekorować listkiem mięty, przyklejając go przy ogonku za pomocą czekolady. Gruszki można podać dodatkowo w towarzystwie gałki lodów waniliowych. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. jadłam ten deser kiedyś u przyjaciółki - przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby takie proste, a jednak mają w sobie coś... Pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je niedawno. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń