Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa Cheeseburger

By 00:05 ,

Nie mam oporów przed próbowaniem nowych rzeczy. A im bardziej mnie jakieś danie zadziwi, tym prędzej mam ochotę je przygotować. Jedynymi, niestety dość poważnymi ograniczeniami na tym polu są:
a) budżet
b) gusta i guściki innych domowników.
W tym przypadku po morderczej batalii udało mi się namówić rodzinę do spróbowania tego dziwactwa. No bo – jak można zrobić zupę o smaku kanapki???
Ale Anglicy jak widać wszystko potrafią :D
I muszę przyznać, że zupa była naprawdę smaczna. Serio. I sycąca. I kaloryczna, niestety, ale po czymś takim nie ma mowy o drugim daniu... ;)


zupa cheeseburger

ZUPA CHEESEBURGER
(dla ok. 5 osób)

  • 400 g mielonej wołowiny, 
  • 1 litr bulionu wołowego, 
  • 1 cebula, 
  • mała marchewka, 
  • 2/3 strąka dużej czerwonej papryki, 
  • 1 pomidor, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • szklanka mleka, 
  • opakowanie serka topionego w plasterkach, 
  • kilka cienkich plasterków boczku, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • ostra papryka w proszku, 
  • 2 łyżki oleju


Marchewkę pokroić na ćwierćplasterki, zalać bulionem i gotować przez 15-20 minut do miękkości. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać mięso, posiekany czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę oraz obrany, pokrojony miąższ pomidora (bez pestek) i smażyć razem. Gdy mięso będzie gotowe, przełożyć całość do zupy, wlać prawie całe mleko i podgrzać. Dodać koncentrat pomidorowy, by uzyskać ładniejszy, różowawy kolor. Zupę zaciągnąć mąką rozrobioną w reszcie mleka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i rozpuścić ser. Doprawić do smaku. 
Zupę podawać posypaną papryką w proszku i zrumienionym, chrupiącym boczkiem. 


Zainspirowałam się przepisem u sugarspice, ale po przeanalizowaniu innych przepisów, postanowiłam go nieco zmodyfikować. Przy okazji zaskoczył mnie fakt, że w Anglii aromat dymu wędzarniczego można kupić w normalnym spożywczaku...

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze