Obsługiwane przez usługę Blogger.

Loukoumades - greckie pączki

By 21:26 ,

Tłusty Czwartek uczciłam nie tylko tradycyjnymi polskimi pączkami (kupnymi co prawda, ale bardzo smacznymi). Postanowiłam zrobić też greckie pączki, które kusiły mnie od dłuższego czasu. 
Poszperałam trochę w książkach i w przepisach internetowych na anglojęzycznych portalach i ostatecznie opracowałam mniej więcej wypośrodkowaną recepturę :)
Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, choć nie wyszły mi takie kształtne jak robią stare, greckie gospodyni ;) Cóż, to na pewno kwestia wprawy. Idealne loukoumades są nieduże i mają kształt okrągły lub owalny. Moje wyszły trochę kulfoniaste, ale smaku im to nie odjęło. Polane miodowo-cynamonowym syropem są po prostu pyszne! :)
Charakterystyczne dla loukoumades jest to, że surowe ciasto jest bardzo rzadkie i nabiera się je łyżką. Osoby przyzwyczajone do naszego ciasta drożdżowego może kusić, by dodać więcej mąki, jednak nie radzę tego robić - pączki wyjadą wtedy bardziej gumowate.
Polecam dla odmiany :)
 
Photobucket

LOUKOUMADES (GRECKIE PĄCZKI)
ciasto:

325g mąki,
1 paczka (7g) suszonych drożdży,
1 łyżka cukru,

1 łyżka oliwy,
szczypta soli,
300ml ciepłej wody,
skórka starta z 1/2 cytryny

polewa:

4 łyżki miodu,
2 łyżki cukru,
2 łyżki wody,
mielony cynamon,
2 goździki,
2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

 

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, sól i skórkę z cytryny, wymieszać. Wlać oliwę i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Mikserem zmiksować ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę rzadszą niż śmietana. Miskę przykryć je ściereczką i zostawić na 45-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W rondlu rozgrzać olej. Wilgotną łyżką nabierać porcje ciasta, kłaść je na olej i smażyć pączki partiami na złoty kolor, obracając. Po każdym włożeniu pączka na olej, maczać łyżkę w zimnej wodzie - dzięki temu ciasto nie będzie się do niej kleiło. Usmażone loukoumades wyjmować łyżką cedzakową na ręczniki papierowe, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

Przygotować syrop: miód, cukier i wodę wymieszać razem i zagotować. Dodać szczyptę mielonego cynamonu i goździki. Gotować na niedużym ogniu przez ok. 4-5 minut, usuwając pianę, która się pojawia. Lekko przestudzić.
Gotowe pączki polać syropem i posypać posiekanymi orzeszkami.


Photobucket


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze