Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tilslørte bondepiker - norweski deser jabłkowy

By 16:43 ,

To jeden z najlepszych deserów, jakie zdarzyło mi się jeść. Przepis zaczerpnęłam od atiny_bc i leciutko go zmodyfikowałam (ale myślę, że wciąż jest norweski) ;) Jest boski. Smakuje jak szarlotka, choć wg mnie nawet lepiej, bo ma dużo bitej śmietany, którą uwielbiam :) Na pewno jeszcze nieraz go zrobię.

norweski deser jabłkowy


TILSLØRTE BONDEPIKER 

(przepis na 5 porcji) 

  • 140 g herbatników,
  • 1,2 kg jabłek,
  • 1 kartonik (375ml) śmietanki kremówki (mocno schłodzonej),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • cynamon

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozparzyć w garnku razem z cukrem i cynamonem. Przestudzić.
Herbatniki zmielić i uprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną wydawać aromat. Trzeba pilnować i mieszać, żeby się nie przypaliły. Przestudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec oddając cukier puder i cukier wanilinowy.
Do pucharków nakładać warstwami:
herbatniki,

jabłka,
śmietana,

herbatniki
jabłka,
śmietana
(jeśli podajemy deser w wysokich pucharkach, robimy więcej warstw).
Na wierzchu posypać cynamonem. 

Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wypróbowałam przepis i przyznaję deser jest nieziemsko pyszny! Zdecydowanie wrócę jeszcze do niego:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deser. Napewno będę robić częściej. Polecam i życzę Szczęśliwego nowego Roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń