Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza z mięsem

By 21:24 , ,

Z okazji Światowego Dnia Pizzy Nette7 zorganizowała stosowną pizzową akcję ;) Postanowiłam potraktować to jako pretekst do zrobienia swojej pierwszej w życiu pizzy. W moim domu jemy ją rzadko, a jeśli już, to robi ją moja Mama – na grubym, puszystym cieście. Przyznam, że osobiście preferuję cieniutkie spody, które nie zapychają i nie wysuwają się na pierwszy plan ponad dodatki. Pizze cieniutkie, takie jakie można spotkać we włoskich trattoriach.

Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)



 
 
PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2 osób)
ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant,
  • ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 



dodatki:
  • passata pomidorowa (czyli przetarte pomidory),
  • ok. 150g sera żółtego,
  • ok. 250g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • kilka plasterków boczku,
  • kilka pieczarek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • oregano
 
Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny.
 
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso (najlepiej nie dodawać już oleju), dodając sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić w krążki, paprykę w paseczki, a pieczarki na kawałki lub plasterki.
 
Po tym czasie uformować z ciasta pizzę na blasze.
Na takim placku rozłożyć sos pomidorowy (passatę), posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).








Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Teoretycznie rzecz biorąc, nie przepadam za pizzą z mięsem, ale ze względu na swojego chłopaka postanowiłam ją zrobić i okazała się ona być dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem. Pizza była bardzo smaczne ze świetną proporcją składników i z przepysznym ciastem. Przepis naprawdę godny polecenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza pizza jaką jadłam. Ciasto wychodzi idealne :) Jedyna modyfikacja - zastąpiłam wołowinę pikantnym pepperoni ;)

    OdpowiedzUsuń