Pizza z mięsem
Z okazji Światowego Dnia Pizzy Nette7 zorganizowała stosowną pizzową akcję ;) Postanowiłam potraktować to jako pretekst do zrobienia swojej pierwszej w życiu pizzy. W moim domu jemy ją rzadko, a jeśli już, to robi ją moja Mama – na grubym, puszystym cieście. Przyznam, że osobiście preferuję cieniutkie spody, które nie zapychają i nie wysuwają się na pierwszy plan ponad dodatki. Pizze cieniutkie, takie jakie można spotkać we włoskich trattoriach.
Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)
PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2 osób)
ciasto:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant,
- ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
- passata pomidorowa (czyli przetarte pomidory),
- ok. 150g sera żółtego,
- ok. 250g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka plasterków boczku,
- kilka pieczarek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- oregano
Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny.
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso (najlepiej nie dodawać już oleju), dodając sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić w krążki, paprykę w paseczki, a pieczarki na kawałki lub plasterki.
Po tym czasie uformować z ciasta pizzę na blasze.
Na takim placku rozłożyć sos pomidorowy (passatę), posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).
2 komentarze
Teoretycznie rzecz biorąc, nie przepadam za pizzą z mięsem, ale ze względu na swojego chłopaka postanowiłam ją zrobić i okazała się ona być dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem. Pizza była bardzo smaczne ze świetną proporcją składników i z przepysznym ciastem. Przepis naprawdę godny polecenia. :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza pizza jaką jadłam. Ciasto wychodzi idealne :) Jedyna modyfikacja - zastąpiłam wołowinę pikantnym pepperoni ;)
OdpowiedzUsuń