Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pizza z mięsem

By 21:24 , ,

Z okazji Światowego Dnia Pizzy Nette7 zorganizowała stosowną pizzową akcję ;) Postanowiłam potraktować to jako pretekst do zrobienia swojej pierwszej w życiu pizzy. W moim domu jemy ją rzadko, a jeśli już, to robi ją moja Mama – na grubym, puszystym cieście. Przyznam, że osobiście preferuję cieniutkie spody, które nie zapychają i nie wysuwają się na pierwszy plan ponad dodatki. Pizze cieniutkie, takie jakie można spotkać we włoskich trattoriach.

Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)


Photobucket

PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2 osób)
ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka drożdży instant,
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy z oliwek
 

dodatki:
passata pomidorowa (czyli przetarte pomidory),
ok. 150g sera żółtego,
ok. 250g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego,
1 mała czerwona cebula,
kilka plasterków boczku,
kilka pieczarek,
1/2 czerwonej papryki,
oregano

Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny.

W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso (najlepiej nie dodawać już oleju), dodając sól i pieprz do smaku. Cebulę pokroić w krążki, paprykę w paseczki, a pieczarki na kawałki lub plasterki.

Po tym czasie uformować z ciasta pizzę na blasze.
Na takim placku rozłożyć sos pomidorowy (passatę), posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).




Photobucket

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Teoretycznie rzecz biorąc, nie przepadam za pizzą z mięsem, ale ze względu na swojego chłopaka postanowiłam ją zrobić i okazała się ona być dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem. Pizza była bardzo smaczne ze świetną proporcją składników i z przepysznym ciastem. Przepis naprawdę godny polecenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsza pizza jaką jadłam. Ciasto wychodzi idealne :) Jedyna modyfikacja - zastąpiłam wołowinę pikantnym pepperoni ;)

    OdpowiedzUsuń