Camembert dla dwojga... ;-)
Walentynkowo, lecz bez kiczowatej otoczki. Zmysłowy wstęp do wieczoru we dwoje. Po takiej przystawce można od razu przejść do deseru... ;-)
fondue z sera camembert |
CAMEMBERT DLA DWOJGA
- 1 duży lub 2 mniejsze serki camembert,
- dowolne pieczywo (np. bagietka, ciabatta albo chleb razowy),
- dobrej jakości kabanosy lub cienkie francuskie salami
Serki wyjąć z opakowania, każdy osobno owinąć papierem do pieczenia oraz pojedynczą warstwą folii aluminiowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut (czas zależy od dojrzałości serka), aż skórka będzie miękka.
W tym czasie salami pokroić na ukośne kawałki. Pieczywo można podać świeże lub opiec w tosterze i pokroić na paski.
Upieczone serki wyjąć, ostrożnie odpakować. Ostrym nożykiem naciąć wierzchnią skórkę na krzyż.
Podawać z pieczywem i wędliną do zanurzania.
Danie jest wykwintne i eleganckie, a jednocześnie tak proste do przygotowania, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która w kuchni ma przysłowiowe dwie lewe ręce ;) Serki można owinąć w papier i folię wcześniej i włożyć do lodówki, dodatki przygotować wcześniej, a gdy przyjdzie ukochana/ukochany, można włożyć do piekarnika i zająć się sobą, zamiast "stać przy garach"... ;-)
fondue z serka camembert |
fondue z serka camembert |
0 komentarze