Tartaletki z salami, serem i grzybami leśnymi
Śnieg zasypał nas chyba na dobre. A jeszcze tydzień temu łaziliśmy po lesie, zbierając grzyby. Szczególnie obficie nazbieraliśmy opieniek, które moja mama zamarynowała (uwielbiam marynowane grzyby!).
Ku naszemu zdumieniu, kilka dni temu w znaleźliśmy pęczek opieniek rosnących... tuż pod naszymi nosami, w ogrodzie przy ścieżce :) Było ich za mało, by specjalnie bawić się z robieniem kolejnej porcji marynaty, dlatego wylądowały w tartaletkach przy okazji robienia tartaletek ze śliwkami i camembertem.
Opieńki mają to do siebie, że przed spożyciem trzeba je gotować min. 15 minut, tak więc najpierw je obgotowałam, a dopiero później podsmażyłam na maśle. Inne grzyby, np. borowiki czy podgrzybki, można dusić na patelni bez wcześniejszego gotowania :)
TARTALETKI Z SALAMI, SEREM I GRZYBAMI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
- 12 plasterków szerokiego salami,
- 200g żółtego sera (u mnie gouda),
- 3 garście grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych),
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka masła,
- świeży rozmaryn,
- sól morska i świeżo mielony pieprz,
- białko jaja do smarowania brzegów
Cebulę drobno posiekać i zeszklić ją na maśle. Dodać pokrojone grzyby i smażyć kilka minut, następnie wlać odrobinę wody i dusić ok. 5-10 minut, aż woda odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 mniejszych prostokątów. Na każdym prostokącie zaznaczyć nożem rant (o szerokości ok. 1,5 cm), nacinając ciasto lecz uważając, by nie przeciąć go na wylot.
Na środku ułożyć po 2 plasterki salami, pokrojony w plasterki ser żółty i po trochę grzybów z cebulką. Całość posypać solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Ranty posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Tartaletki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w 220 stopniach, aż ranty nabiorą złocistego koloru (15-20 minut). Podawać na ciepło.
tartaletki z grzybami, salami i serem |
4 komentarze
W tym roku nie udało mi się znaleźć opieniek :/. Smakowite tartaletki :)
OdpowiedzUsuńwytrawne chyba nawet wolę trochę bardziej niż słodkie :)
OdpowiedzUsuńpychotki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuń