Zupa curry z kukurydzą i kurczakiem
Bardzo smaczna, lekka zupa z nutą imbiru. Niestety jakoś nigdzie nie mogę kupić mrożonej mini kukurydzy, musiałam więc użyć marynowanej ze słoika. Też była dobra ;)
Przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.
zupa curry z kurczakiem i kukurydzą
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
(na 4 porcje)
- 1 puszka kukurydzy,
- 800 ml bulionu drobiowego,
- ok. 350 g gotowanego mięsa z kurczaka (u mnie mięso z udek),
- 16 kolb młodej kukurydzy (użyłam 1 słoika marynowanej),
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru z cebulki dymki lub zwykłego szczypioru
Kukurydzę odcedzić i zmiksować blenderem wraz ze szklanką bulionu. Powstałą masę przetrzeć przez sitko, usuwając łupiny.
Do garnka z bulionem dodać pokrojone mięso z kurczaka i przetartą kukurydzę. Zagotować, dodać kolby mini kukurydzy i gotować 10 minut. Zupę doprawić curry, imbirem i sosem sojowym. Wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.
2 komentarze
Nigdy jeszcze nie jadłam zupy curry...bardzo intrygujące...
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka zupka. Nie jadłam,ale musze kiedys skosztować:)
OdpowiedzUsuń