Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z pieczoną papryką, kurczakiem i mascarpone

By 10:30 , , ,

Niedawno otrzymałam sporą ilość papryki, więc aby nie zalegała mi zbyt długo w lodówce, postanowiłam upiec ją od razu w hurtowej ilości. Dzięki temu zaoszczędziłam sporo czasu, a upieczone papryki wystarczyły mi do zrobienia trzech różnych potraw. Pierwszą, jaką zrobiłam, było risotto. Zgodnie z przewidywaniami, było bardzo aromatyczne, a dzięki mascarpone – niezwykle kremowe i delikatne. A kurczak? To taki bonus dla mojego Połówka ;) 

 

RISOTTO Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, KURCZAKIEM I MASCARPONE 
(2 porcje) 
125g ryżu do risotto, 
2 papryki,
½ cebuli, 
1 filet z piersi kurczaka, 
1 łyżka masła, 
1 łyżka oleju, 
2 łyżki parmezanu, 
2 solidne łyżki sera mascarpone, 
½ szklanki białego wina, 
300ml bulionu drobiowego, 
sól i pieprz,
zioła prowansalskie, 
przyprawa do kurczaka, np. złocista, 
natka pietruszki 

Papryki upiec w piekarniku (200 stopni, ok. ½ godziny), aż skórka zacznie robić się czarna. Papryki włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić. Gdy ostygną, obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w paski. 
Na patelni stopić masło, wsypać ryż i smażyć krótką chwilę, aż ziarenka zrobią się nieco szkliste. Wlać wino, a po chwili trochę bulionu. Gotować risotto na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. 
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą. 
Gdy risotto będzie już prawie gotowe, dodać kurczaka z cebulą, pokrojoną paprykę i parmezan. Dusić razem jeszcze parę minut. Na koniec dodać mascarpone, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki. 


(zainspirowane przepisem z tego blogu)


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze