Omlet po chińsku
Przeważnie omlety jem na słodko, ale żeby nie stało się to regułą, dla odmiany zrobiłam omlet po chińsku z kurczakiem i krewetkami :) Ten przepis to fajny sposób na wykorzystanie resztek gotowanego kurczaka.
OMLET PO CHIŃSKU
(na 2 porcje)
4 jajka,
100g gotowanego kurczaka,
6 obranych krewetek (mogą być mrożone),
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
odrobina sosu chili,
1 łyżka oleju
Krewetki rozmrozić i opłukać. Mięso kurczaka drobno pokroić. Jajka roztrzepać w misce, dodać krewetki, kurczaka, posiekany szczypiorek, sos sojowy i sos chili. Dobrze wymieszać.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Wlać masę jajeczną, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć, aż jajka będą ścięte. Gotowy omlet zsunąć na talerz, pokroić na porcje i od razu podawać.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)
3 komentarze
Jesli z krewetkami, to juz go lubie :)
OdpowiedzUsuńA ja bym zjadła bez krewetek ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa odmiana dla klasycznych, słodkich omletów. Dla mnie też w wersji bezkrewetkowej, ale na pewno jest pyszny i bez tego dodatku ;-)
OdpowiedzUsuń