Obsługiwane przez usługę Blogger.

Maczanka po krakowsku

By 10:50 , , , ,

Mimo że od urodzenia mieszkam w Krakowie, nigdy wcześniej nie spotkałam się z potrawą o nazwie „maczanka krakowska”. Chociaż z drugiej strony, jej krakowski rodowód ponoć wcale nie jest taki pewny (niektórzy uważają, że pochodzi z Poznania). Bez względu na to, trzeba powiedzieć jedno – to jest pyszne!
Zła jestem, bo z powodu chmurnego popołudnia zdjęcie wyszło nader smętne i nie odzwierciedla nawet w połowie smakowitości tej przekąski, podawanej niegdyś jako zakąskę do piwa lub wódki.
U mnie obyło się bez procentów, a danie jest tak smaczne, że na pewno będę do niego wracać.
Przepis pochodzi z magazynu „Kuchnia”, a znalazłam go na tej stronie :)




MACZANKA PO KRAKOWSKU
(na 4 porcje)
800g schabu lub karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek (u mnie mielony),
3 duże cebule,
1 łyżka mąki,
4 bułki kajzerki

Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i dodać je do mięsa w połowie pieczenia.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Sos na dnie naczynia zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (jeśli sosu jest mało, dolać więcej wody). Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem.
Bułki rozkroić na połówki, na każdą część nałożyć mięso i polać sosem.
Podawać razem z ogórkami kiszonymi.





PS Jest to kolejna potrawa w ramach akcji „Gotujemy po polsku!”, której patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl ;)



Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ja usłyszałam o tej potrawie w "Kuchennych rewolucjach" i bardzo mi się spodobała. Także ją przygotowałam wg podobnego przepisu i potwierdzam, że jest pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi i wygląda smakowicie :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się, nigdy nie jadłam .

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie jadłem, już się napaliłem żeby sobie takie mięsko zrobić z kluskami śląskimi a tu proszę bułka!!!, coś nowego

    OdpowiedzUsuń