Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z soczewicą po indyjsku

By 11:27 , , , ,

Jako dodatek do wołowiny w jogurcie podałam bardzo smaczny ryż z soczewicą. Danie robiłam z połowy porcji podanej w oryginalnym przepisie i taka ilość jest wystarczająca dla 4 osób jako dodatek. Jeśli ryż z soczewicą miałby być podany jako samodzielne danie (tak jak podaje się go w Indiach), wówczas ilość składników, które podaję poniżej, trzeba podwoić.

Photobucket

RYŻ Z SOCZEWICĄ PO INDYJSKU
(na 4 porcje jako dodatek do obiadu)

  • 100g ryżu basmati,
  • 85g czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka oleju lub klarowanego masła,
  • ½ małej cebuli,
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • ½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • 300ml wody,
  • ½ łyżeczki soli

Na sitko wsypać ryż i soczewicę i razem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć przez minutę. Dodać ryż z soczewicą (ostrożnie, może pryskać!) i wymieszać. Wlać wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 20-25 minut (gdyby w trakcie gotowania okazało się, że brakuje wody, dolać trochę). Tuż przed podaniem posolić i dobrze wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wprawdzie je sie takze oczami, ale czasem nieladne bywa bardzo smaczne :) Zreszta osobiscie uwazam, ze twoj ryz wcale nieladny nie jest i ma piekny kolor. Wczoraj robilam twoja zupe z pieczonej papryki, jest boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, fakt - kolor trochę ratuje ten ryż ;) Cieszę się, że zupa smakowała :)

    OdpowiedzUsuń