Obsługiwane przez usługę Blogger.

Piernikowe pancakes

By 11:11 , , , ,

Dawno nie jadłam pankejków.
Tym razem, z okazji Korzennego Tygodnia, zrobiłam ich piernikową wersję.
Bazowałam na niezawodnym przepisie Atin, dodając dodatkowo przyprawę do piernika. Z miodem i powidłami śliwkowymi stworzyły wspaniałe śniadanie :)



Photobucket

PIERNIKOWE PANCAKES
(na 2 porcje)
1 niepełna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej,
1 jajko, 

2/3 szklanki mleka,
1 łyżka cukru lub ksylitolu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,

20-30g stopionego masła

W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość gęste.
Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na niezbyt dużym ogniu. Nakładać po 1,5-2 łyżki ciasta na 1 placek. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki, przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż się zrumieni.
Podawać polane miodem, świetnie smakują z dodatkiem pomarańczy.



Naleśnikowa sobota

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Od razu czuje się święta :) Muszę zrobić podobne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na dodanie przyprawy do pierników..

    OdpowiedzUsuń
  3. o rety, uwielbiam smaki i zapachy świąteczne.
    a piernikowe pancakes to po prostu spełnienie marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, pancakes ubóstwiam w kazdej wersji

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je, dodając od siebie suszoną żurawinę. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń