Obsługiwane przez usługę Blogger.

Filipińskie pierożki kokosowe

By 10:59 , , ,

Słodka przekąska rodem z Filipin. Pod cienką, kruchą warstwą ciasta kryje się egzotyczne kokosowe nadzienie :)
Fajnie smakują zarówno na ciepło (np. z dodatkiem osłodzonej śmietany) jak i na zimno.
Przepis znalazłam w książce „Pierogi Świata” H. Szymanderskiej. Z podanych proporcji wyszło mi jakieś 40-45 sztuk. Ja swoje pierożki cienko rozwałkowywałam i dlatego wyszło ich sporo i na część zabrakło mi kokosowego nadzienia – dlatego w przepisie poniżej zwiększyłam nieco jego ilość.


pieczone pierożki kokosowe

FILIPIŃSKIE PIEROŻKI KOKOSOWE

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 100g zimnego masła,
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 1 i ¼ szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 żółtko
+ 1 białko do posmarowania pierożków

Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i drobno posiekać nożem, wlać śmietanę i ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto, uformować kulę, przykryć folią i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.

Nadzienie: W rondlu o grubym dnie zagotować mleko z cukrem, wsypać wiórki kokosowe i gotować na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Żółtko utrzeć z masłem i mąką kukurydzianą, dodać do masy kokosowej i chwilę gotować, mieszając. Odstawić do przestudzenia (nie musi być całkiem zimne, tylko takie, żeby nas nie parzyło przy klejeniu pierogów;)).

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać po łyżeczce masy kokosowej i sklejać pierożki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem.
Piec na złoty kolor w temp. 220 stopni.

Może zainteresuje Cię również

13 komentarze

  1. Kuszace! Wszystko, co kokosowe, darze wielka sympatia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności, mmm :)



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszności!
    takie małe słodki "na jeden chaps" mają w sobie tyle uroku!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. oj ale musza być smaczniutkie

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka książka to musi być coś ;)
    Świetne pierożki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo kuszące muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhmmm, wyglądają zniewalająco. Doskonały sposób na weekendową osłodę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co kokosowe, więc pierożki już podbiły moje serce ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ! A ja kocham kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  10. znam je :) wiele razy je robiłam Super są :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już mi się podobają! Zapisuję przepis, bo kokos to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 12 łyżeczek proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/2 łyżeczki. Już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi :)

      Usuń