Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wontony wersja 1 :)

By 09:45 , , ,

Ciasto wonton jest powszechnie wykorzystywane w kuchni chińskiej i tajskiej, zwłaszcza do różnego rodzaju pierożków. Niedawno próbowałam kilka przepisów z jego wykorzystaniem i w najbliższym czasie podzielę się z Wami efektami :)
Ciasto wonton jest trudno dostępne, ja widziałam je tylko w sklepie z orientalną żywnością. Zastanawia mnie fakt, jak coś tak banalnie prostego do przygotowania może być tak niemiłosiernie drogie. O ile jeszcze jestem w stanie przełknąć cenę ciasta filo, bo samej na pewno nie udałoby mi się go zrobić, o tyle ciasto wonton to nic innego jak najzwyklejsze ciasto pierogowe z mąki i wody, bez jajka nawet.
Nietrudno się domyślić, że w tej sytuacji po prostu zakasałam rękawy i sama zagniotłam to ciasto.
Na pierwszy ogień poszły wontony z krewetkowym nadzieniem, które trafiły do pikantnej zupy chili. Pyszne, szkoda tylko, że porcje były dość skromne, bo chętnie zjadłabym więcej ;)
 

Przepis znalazłam w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”.


zupa z pierogami wonton


ZUPA CHILI Z KREWETKOWYMI PIEROŻKAMI WONTON

(na 4 porcje)
pierożki wonton:
170g gotowanych, rozmrożonych i obranych krewetek,
1 ząbek czosnku,
1 młoda cebulka,
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka tajskiego sosu rybnego,
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
1 małe jajko,
12 arkuszy ciasta na pierożki wonton (kupić lub zrobić samemu – przepis poniżej),

 
zupa:
2 małe, ostre chili,
2 młode cebulki,
4 szklanki klarownego bulionu wołowego,
1 łyżka tajskiego sosu rybnego (zastąpiłam jasnym sosem sojowym),
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam białym wytrawnym winem),
garść listków kolendry do przybrania

Krewetki drobno posiekać, przełożyć do miski i dodać posiekany czosnek, posiekaną młodą cebulkę, sos sojowym sos rybny, listki kolendry i żółtko jaja. Wymieszać.
Rozłożyć kawałki ciasta wonton na stolnicy i położyć na środku każdego z nich po 1 łyżeczce nadzienia. Posmarować brzegi białkiem i złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając krawędzie. Złożyć do środka dwa ‘dłuższe’ brzegi trójkąta, sklejając je w środku odrobiną białka (czyli składamy dokładnie tak samo, jak nasze tradycyjne, polskie uszka do barszczu ;)).
Żeby przygotować zupę, pokroić chili pod kątem na cieniutkie paseczki (usuwając pestki). Tak samo pokroić młodą cebulkę.
Do garnka wlać bulion wołowy, sos rybny, sos sojowy i wino ryżowe i zagotować. Dodać chili i cebulkę. Wrzucić pierożki wonton i gotować 4-5 minut.
Podawać zupę i pierożki (po 3 szt. na porcję) w małych miseczkach, przybrane listkami świeżej kolendry.



CIASTO WONTON
120g mąki pszennej,
40ml wrzątku,
2 łyżki zimnej wody,
1,5 łyżeczki oleju roślinnego

Do miski wsypać mąkę, zalać wrzątkiem, dodać zimną wodę i olej i zagnieść ciasto. Wyrabiać na stolnicy posypanej mąką przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie bardzo cienko rozwałkować i podzielić na 12 kwadratów o boku ok. 7 cm.




Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. czuję się oszukana. Wmawiano mi, że nie da się gotować wontonów bez specjalnego naczynia. Choć uważałam inaczej, to z pokorą przyjęłam tę wersję.
    A proszę - da się? Da się! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze sie spisalas i wontony wygladaja super, ale z lenistwa raczej nie porwe sie na ich produkcje. Z bolem serca wydam te 10 zl na gotowe. A zupa z wontonami to zawsze malizna pachnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. od dawna podziwiam Twoj blog, dziekuje za inspiracje:) uwielbiam kuchnie tajska a wontonow jeszcze nie probowalam, z Twojego opisu wynika ze nie jest to takie az trudne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. super:) a czy z tego ciasta można zrobić też sajgonki?

    OdpowiedzUsuń
  5. monami, to specjalne naczynie to pewnie do gotowania na parze? Czy jakieś inne? Bo wontony na parze też się wkrótce u mnie pojawią :)

    thiessa, dzięki :)

    Aleayah, cieszę się, że mój blog Ci przypada do gustu :) Te wontony nie są trudne, a jeśli ktoś kleił uszka do wigilijnego barszczu, to z pewnością w mig sobie poradzi ;)

    Blackdiamondin, sajgonki robi się z papieru ryżowego, który jest dość łatwo dostępny (np. w hipermarketach na działach z orientalną żywnością). Ciasto wonton można usmażyć, ale do sajgonek to ono raczej nie bardzo się nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Mirabelko :) przez przypadek weszłam na Twój blog i bardzo mi się podoba :) może Twoje przepisy mnie nakłonią do polubienia gotowania bo do tej pory rzadko co mi się udało :D napewno będę wierną czytelniczką :D
    pozdrawiam :);*

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny bloog..pozdrawiam i chętnie do jiego wróce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze uważałam że wontony wykonane są z mąki ryżowej??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... może są jakieś odmiany robione z mąki ryżowej, ale ja spotkałam się tylko z przepisami na pszenne... Nawet angielska wikipedia nie wspomina nic o mące ryżowej.

      Usuń