Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wieprzowina w cieście po chińsku

By 10:51 , , ,

Cóż, zdecydowanie nie jest to dietetyczny obiad ;) Ale od czasu do czasu, jeśli nie ma przeciwwskazań, można pokusić się o taką potrawę. A jeśli ktoś nie lubi wieprzowiny, można ją zastąpić kurczakiem.
Poza tym muszę powiedzieć, że ogromnie smakował mi sos sojowo-miodowy podany jako dodatek do tego dania. Z pewnością będę go robić także do innych potraw, chociażby sajgonek :)


Photobucket

WIEPRZOWINA W CIEŚCIE
(na 4 porcje)

  • 500g polędwicy wieprzowej,
  • 200g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 225ml mleka,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

sos:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 3 łyżki klarownego miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku + kilka łodyżek do dekoracji

Mięso pokroić w 2,5cm kostkę. W ogrzanym woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu, mieszając, 2-3 minuty, aż zamkną się pory. Wyjść wieprzowinę łyżką cedzakową i odstawić.
Mąkę zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i pieprzem cayenne na gęste, lejące się ciasto. Wrzucić kawałki wieprzowiny do ciasta i wymieszać, aż całe się nim pokryją. Kawałki mięsa w cieście wrzucać na gorący głęboki olej i smażyć, obracając, na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Przygotować sos, mieszając ze sobą przeznaczone do niego składniki. Sos przelać do miseczki.

Mięso w cieście przełożyć na talerze, przybrać szczypiorkiem i podawać z dodatkiem sosu.
Jako dodatek można podać ryż i np. taką surówkę :)



PS Na zdjęciu widać 2 rodzaje sosów: ten czerwony to kupny słodko-ostry sos chili, a ten ciemny to sos wykonany z powyższego przepisu :)


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”)


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. musi być pyszne razem z tą surówką :)



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Brzmi smacznie , wygląda smaczniej:D Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam sie, od czasu do czasu warto zapomniec o liczeniu kalorii. Zwlaszcza, jesli nagroda jest taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko znajdujesz świetne przepisy. Bardzo mi się podoba taki sposób na wieprzowinę
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mniam!!!! pyszności :) Już zapisałam i w najbliższym czasie wypróbuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wieprzowinę, w podobny sposób robiłam kurczaka z sosem słodko-kwaśnym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam ten przepis jakiś czas temu i muszę szczerze przyznać, że ciężko mi szło "panierowanie" kąsków wieprzowiny , ale ostatecznie wyszło baardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W ostatnią sobotę razem z T. usmażyliśmy sobie taką wieprzowinę. Sos rewelacyjny, bardzo nam smakował. Kąski z wieprzowiny też są fajne, ale następnym razem trochę bardziej doprawimy ciasto w którym były smażone :D Dzięki za znalezienie fajnego przepisu. Mam tą książeczkę, ale nigdy ta wieprzowina nie zwróciła mojej uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy miód klarowny to cos specjalnego czy zwyczajny miod plynny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic specjalnego, po prostu chodziło o płynny, a nie ten gęsty i mętny miód :) ale w praktyce nawet taki gęsty i mętny można lekko podgrzać i robi się klarowny, przetestowałam, bo robiłam ten sos już wiele razy do różnych potraw :)

      Usuń
  10. dziękuję za tak szybka odpowiedź bo jutro przymierzam się do tego sosu :-)

    OdpowiedzUsuń