Obsługiwane przez usługę Blogger.

Cukinia z nasionami kozieradki

By 16:30 , , , ,

Trzecim dodatkiem (no, muszę przyznać, że ten indyjski obiad był naprawdę fest!) do wołowiny w jogurcie ryżu z soczewicą była cukinia smażona z kozieradką.
Kozieradkę kupiłam w sklepie zielarsko-medycznym, gdyby ktoś pytał, bo w zwykłym markecie raczej trudno ją spotkać :)
Oczywiście taka cukinia nie musi być tylko dodatkiem, można ją podać np. z chlebkami chapati jako danie wegetariańskie – wówczas należy podwoić ilość składników, które zapisałam poniżej :)





CUKINIA Z NASIONAMI KOZIERADKI
(na 4 małe porcje)

  • 2 łyżki oleju,
  • ½ średniej cebuli,
  • 1,5 zielonego chili (dałam mały kawałek zielonej papryczki jalapeno),
  • ½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • ½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • ½ łyżeczki chili w proszku,
  • 225g cukinii,
  • 1 średni pomidor,
  • świeże listki kolendry,
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki (ja miałam mielone)

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić dorbno posiekaną cebulę i zielone chili (bez pestek), starty imbir, czosnek i chili w proszku i dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć 5-7 minut, mieszając. Dodać liski kolendry i nasiona kozieradki oraz pokrojonego na półplasterki pomidora, smażyć jeszcze kilka minut. Przełożyć warzywa na półmisek i podawać na gorąco.



 

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. kozieradka?
    nie znam tej obywatelki. ale to motywacja, by spróbowac czegoś nowego!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak wrażenia smakowe po zjedzeniu potrawy z dodatkiem nasion kozieradki? Ja się na razie do nich nie przekonałam - nie bardzo odpowiada mi ich zapach. Może muszę do tego dojrzeć, aby dania z tym dodatkiem mi zasmakowały. Ostatnio natrafiłam na przepis na przyprawę indyjską, w skład której wchodzi także kozieradka - być może w towarzystwie innych przypraw odbiorę ją bardziej pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kania-Kasia, to prawda, zapach kozieradki jest bardzo specyficzny, ale po dodaniu jej do cukinii wcale nie było źle, a właściwie wg mnie bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń