Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mazurek chałwowy

By 19:51 , ,

Pyszny mazurek, który upiekłam na zeszłoroczne Święta Wielkanocne. Bardzo nam smakował i dlatego śmiało polecam go wszystkim wielbicielom chałwy. Nie obawiajcie się jednak, że mazurek jest za słodki albo mdły - słodycz chałwy przełamana jest kwaskowatym dżemem. Dzięki niemu całość idealnie się ze sobą komponuje. Polecam na tegoroczne Święta :)

mazurek chałwowy


MAZUREK CHAŁWOWY
kruche ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


masa chałwowa:

  • 350 g chałwy,
  • 120 ml śmietanki 30%,
  • 80 g masła


dodatkowo:

  • 2/3 słoika kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki albo mało słodkich powideł),
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki,
  • ok. 1/2 szklanki migdałów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa



Kruche ciasto: masło posiekać na stolnicy z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować, tworząc prostokąt o 2-3 cm większy niż podstawa blachy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy, z nadmiaru ciasta na bokach zrobić ranty (ja dodatkowo ozdobiłam je, dociskając widelcem. 
Ciasto piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut, aż będzie złociste. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do ostudzenia.

W tym czasie przygotować masę chałwową: Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i pokruszoną chałwę. Całość podgrzewać, aż masa będzie gorąca, a masło i chałwa się rozpuszczą. Rondel zdjąć z ognia, masę zmiksować blenderem na gładko.
Na ostudzonym cieście rozsmarować cienką warstwą dżem. Następnie nałożyć ciepłą masę i ostrożnie rozprowadzić po całym mazurku. Odstawić do ostudzenia.

Udekorować mazurek: czekoladę i śmietankę podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej), aż czekolada się rozpuści. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć róg tak, by powstał niewielki otwór i zrobić na mazurku gałązki i napisy. 
Migdały zalać wrzątkiem, po 10 minutach obrać ze skórek. Z migdałów zrobić bazie na gałązkach.
Dodatkowo mazurek można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.



mazurek chałwowy

mazurek chałwowy


Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wygląda tak pięknie i smakowicie, że aż żal mi by było go pokroić i zjeść :D Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie to zrobię bo kocham chałwę!

    OdpowiedzUsuń