Pęczotto z młodą kapustą i boczkiem
Sezon na młodą kapustę raczej dobiega już końca, a ja ostatnio staram się nadrobić zaległe wpisy, zatem zamieszczam i ten, mimo że wykonałam go już jakiś czas temu. Nic jednak nie szkodzi, ponieważ z pewnością przyda się w przyszłym roku, bo do takiego obiadu warto wracać :)
Pęczotto to trochę przekorna nazwa kaszy pęczak przygotowanej w podobny sposób jak risotto, czyli podsmażonej na sucho, podlanej winem, a następnie bulionem.
W wersji wegetariańskiej boczek można zastąpić pieczarkami (ok. 150 g) - wówczas podsmażamy je razem z cebulą, najlepiej na klarowanym maśle.
PĘCZOTTO Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM
(przepis na 4 porcje)
- 220 g kaszy pęczak,
- ok. 450 g młodej kapusty,
- 80 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 70 ml białego wytrawnego wina,
- ok. 600 g bulionu drobiowego lub warzywnego,
- pół pęczka koperku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- świeżo mielony pieprz
Do głębokiego rondla wrzucić pokrojony w kostkę boczek, i smażyć 2-3 minuty, mieszając. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodać posiekaną cebulę. Smażyć kolejne 2 minuty na niezbyt dużym ogniu, żeby cebula zmiękła. Następnie wsypać kaszę i podsmażać ją przez następne 2 minuty. Wlać białe wino, gotować 2-3 minuty, aż odparuje. Następnie wlać bulion – tyle, aby sięgał mniej więcej 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, około 20 minut. W tym czasie od czasu do czasu przemieszać kaszę łyżką.
Kapustę poszatkować w paski, wrzucić do ugotowanej kaszy, dodać sos sojowy i gotować kolejne 4-5 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec wsypać koperek i dokładnie wymieszać.
4 komentarze
Kocham pęcak a potrawa przypadła mi do gustu. Z pewnością przepis wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
U nas zawsze mówiło się pęcak a nie pęczak...
UsuńAch, aż zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńBannerki do akcji "W wiśniowym sadzie 2016" poprawione :)
OdpowiedzUsuń