Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sveler - norweskie naleśniki

By 19:00 , , , , ,

Sveler to popularne w norwegii naleśniki, podobne do anglosaskich pancakes ale nieco od nich większe i bardziej płaskie. Przypominają też nieco znane w kuchni polskiej placki/racuchy. Zwyczajowo robi się je na bazie kefiru lub zsiadłego mleka. Nietypowym składnikiem wchodzącym w skład tradycyjnych sveler jest węglan amonu, czyli amoniak, który ma właściwości spulchniające. Przykry zapach amoniaku na szczęście ulatnia się podczas smażenia, należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością.
Sveler w Norwegii często podaje się z gałką lodów i dżemem truskawkowym jako deser, ale może być również podawany na śniadanie z kwaśną śmietaną lub owocami. Są bardzo smaczne, spróbujcie :)

Razem ze mną, we wspólnym gotowaniu skandynawskich naleśników wzięła udział Gin :)


 


 SVELER - NORWESKIE NALEŚNIKI
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 300 ml kefiru,
  • 150 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki węglanu amonu (amoniaku),
  • olej do natłuszczenia patelni

dodatki:
  • kwaśna śmietana
  • dżem truskawkowy,
  • świeże owoce jagodowe (maliny, borówki, porzeczki itp.)

W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę i węglan amonu. W drugiej misce zmiksować jajka i cukier na jasną, puszystą masę. Dodać kefir i krótko zmiksować. Dodać suche składniki z pierwszej miski i całość ponownie krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na 30 minut.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać niewielką ilość oleju i rozetrzeć za pomocą papierowego ręcznika. Łyżką nakładać okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.







Może zainteresuje Cię również

1 komentarze