Sveler - norweskie naleśniki
Sveler to popularne w norwegii naleśniki, podobne do anglosaskich pancakes ale nieco od nich większe i bardziej płaskie. Przypominają też nieco znane w kuchni polskiej placki/racuchy. Zwyczajowo robi się je na bazie kefiru lub zsiadłego mleka. Nietypowym składnikiem wchodzącym w skład tradycyjnych sveler jest węglan amonu, czyli amoniak, który ma właściwości spulchniające. Przykry zapach amoniaku na szczęście ulatnia się podczas smażenia, należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością.
Sveler w Norwegii często podaje się z gałką lodów i dżemem truskawkowym jako deser, ale może być również podawany na śniadanie z kwaśną śmietaną lub owocami. Są bardzo smaczne, spróbujcie :)
Razem ze mną, we wspólnym gotowaniu skandynawskich naleśników wzięła udział Gin :)
SVELER - NORWESKIE NALEŚNIKI
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 300 ml kefiru,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/4 łyżeczki węglanu amonu (amoniaku),
- olej do natłuszczenia patelni
dodatki:
- kwaśna śmietana
- dżem truskawkowy,
- świeże owoce jagodowe (maliny, borówki, porzeczki itp.)
W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, sodę i węglan amonu. W drugiej misce zmiksować jajka i cukier na jasną, puszystą masę. Dodać kefir i krótko zmiksować. Dodać suche składniki z pierwszej miski i całość ponownie krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na 30 minut.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wylać niewielką ilość oleju i rozetrzeć za pomocą papierowego ręcznika. Łyżką nakładać okrągłe placki o średnicy ok. 15 cm i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
1 komentarze
Ciekawa propozycja. Nie znałam tych naleśników akurat ;)
OdpowiedzUsuń