Cherry pie - ciasto z wiśniami
Pie to popularne w krajach anglosaskich okrągłe ciasto z nadzieniem. Najpopularniejsza wersja zawiera w sobie jabłka i jest typową dla tych krajów szarlotką. Ja parę lat temu zrobiłam bardzo udaną wersję z rabarbarem, a tym razem przygotowałam ciasto z wiśniami.
Cherry pie kojarzy mi się z Tomem i Jerrym z popularnej bajki; jak przez mgłę pamiętam z dzieciństwa komiks, w którym Tom chciał upiec właśnie takie ciasto, a Jerry jak zwykle zniweczył jego plany ;)
Mnie na szczęście nic nie stanęło na przeszkodzie i oto jest – pyszne ciasto, które doskonale smakuje na ciepło z gałką lodów lub na zimno z bitą śmietaną. Ciepłe nadzienie jest nieco płynne, po ostygnięciu robi się bardziej zwarte – sami spróbujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada :)
Ciasto powstało w ramach 'wspólnego gotowania' z siankoo i gin :)
CHERRY PIE (CIASTO Z WIŚNIAMI)
kruche ciasto:
- 450g mąki,
- 220g masła,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 5 łyżek zimnej wody
nadzienie:
- 1 kg wiśni,
- 200 g cukru,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
+ dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta i 2-3 łyżki cukru do posypania
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem i solą na drobną kruszonkę. Dodając zimną wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor (około 15 minut).
W tym czasie wydrylować wiśnie, odlać ewentualny sok i wymieszać owoce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na zapieczony spód ciasta wyłożyć wiśnie. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Na środku ciasta wyciąć kilka otworów, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem.
Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
WERSJA NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder, sól i wodę, wymieszać 25 s/obr. 4. Ciasto wyjąć, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor (około 15 minut).
W tym czasie wydrylować wiśnie, odlać ewentualny sok i wymieszać owoce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na zapieczony spód ciasta wyłożyć wiśnie. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Na środku ciasta wyciąć kilka otworów, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem.
Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.
2 komentarze
Aż nabrałam apetytu na ciasto z wiśniami, chyba jakieś upiekę i dodam do akcji :)
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie na ciepło :) Pycha!
OdpowiedzUsuń