Sałatka z grillowanym serem halloumi, kaszą bulgur i duszonymi wiśniami
Przepyszna kolorowa sałatka, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Z okazji mojej akcji W wiśniowym sadzie bardzo chciałam przygotować jakąś sałatkę z dodatkiem wiśni i tak oto powstał pomysł, by połączyć ją z serem halloumi. Cypryjki ser halloumi przypomina w smaku naszego ocypka i świetnie nadaje się do grillowania i opiekania, ponieważ nie rozpuszcza się i zachowuje swój kształt. Jego słoność doskonale współgra ze smakiem duszonych wiśni. Ponadto kasza bulgur pełni tutaj rolę smacznego "wypełniacza" i czyni sałatkę bardziej pożywną :)
SAŁATKA Z SEREM HALLOUMI, KASZĄ BULGUR I WIŚNIAMI
(przepis na 2 porcje)
- 2 garście miksu sałat, kilka listków mięty,
- kilka listków bazylii,
- 4 łyżki kaszy bulgur,
- 100 g sera halloumi,
- 2 garście wiśni,
- 2 garście pomidorków koktajlowych (najlepiej w dwóch kolorach),
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka masła, oliwa,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz
Kaszę bulgur ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
Wiśnie wydrylować, włożyć do rondelka razem z miodem i masłem. Doprowadzić do wrzenia, mieszając i gotować 1 minutę. Dodać ocet balsamiczny, wymieszać i zdjąć z ognia.
Ser halloumi pokroić w ok. 0,5 cm plastry, położyć je na rozgrzanej i lekko natłuszczonej oliwą patelni grillowej. Obok ułożyć pomidorki koktajlowe. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż ser się zrumieni. Zdjąć z ognia i odstawić.
3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką soku z cytryny, dodając sól i pieprz do smaku.
Miks sałat umyć i osuszyć, ułożyć na talerzach razem z liśćmi mięty i bazylii. Na sałacie rozłożyć bulgur i duszone wiśnie, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i grillowany ser halloumi. Całość polać przygotowanym sosem.
1 komentarze
Bardzo fajny przepis :) Musi być ciekawy smak. Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/27/hamburger/
OdpowiedzUsuń