Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek
To pierwszy pasztet wegetariański, jaki przygotowałam, jednak jestem ogromnie zadowolona z efektów. Pasztet bardzo mi smakował, obawiałam się jednak reakcji mojego "mięsarianina". Ku mojemu rozbawieniu M. stwierdził, że pasztet jest "bardzo dobry, tylko mogłoby być w nim trochę więcej mięsa" ;) Był przekonany, że jest to pasztet mięsno-warzywny, co jest chyba najlepszą rekomendacją, jeżeli jeszcze wahacie się, czy taki pasztet posmakuje osobom preferującym mięso ponad warzywami ;)
Pasztet ma bardzo dobrą konsystencję i prawie wcale się nie kruszy - łatwo pokroić go na plastry. Dodatek suszonego czosnku niedźwiedziego nie jest obowiązkowy, ale według mnie zdecydowanie warto uwzględnić ten składnik, bo dodaje pasztetowi fantastycznego smaczku :)
- 300 g zielonej soczewicy,
- 200 g marchewki,
- 80 g korzenia pietruszki,
- 80 g bulwy selera,
- ok. 200 g pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 5 łyżek oliwy,
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- masło i bułka tarta do formy
Soczewicę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić na sicie, usunąć liście laurowe i ziele, przełożyć do miski.
W tym czasie w drugim garnku ugotować do miękkości marchew, seler i pietruszkę (można również ugotować te warzywa na parze). Odcedzić.
Cebulę posiekać, oczyszczone pieczarki pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pieczarki i dusić, mieszając, aż woda którą puszczą odparuje.
Soczewicę, marchewkę i pietruszkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksować w blenderze. Dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy warzywnej.
Keksówkę (dł. 30 cm) wysmarować miękkim masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę warzywną i wyrównać powierzchnię.
Piec przez 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony pasztet ostudzić, następnie wyjąć z foremki i schłodzić w lodówce minimum kilka godzin.
0 komentarze