Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hummus z pieczoną papryką

By 19:00 ,

Ładnych parę miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na klasyczny hummus, miałam jednak ochotę poeksperymentować trochę ze smakami. Mając gotową pieczoną paprykę oraz pastę tahini, zrobienie hummusu z papryką było czynnością wręcz banalną, a efekt okazał się niezmiernie pyszny :) 

We wspólnym „hummusowaniu” wzięli udział także Justinka, Bartoldzik i Panna Malwinna :) 

Photobucket 

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ 
1 puszka ciecierzycy, 
1 papryka, 
1 solidna łyżka pasty sezamowej tahini (przepis), 
1 ząbek czosnku, 
1,5 łyżki soku z cytryny, 
1 łyżka oliwy, 
½ łyżeczki mielonego kuminu, 
sól i pieprz 

Paprykę upiec w piekarniku (200 stopni) aż skórka zacznie robić się czarna. Gorącą paprykę ostrożnie włożyć do woreczka foliowego, zamknąć i zostawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki. 
Ciecierzycę odsączyć i zmiksować z papryką i pozostałymi składnikami na gładką pastę. 

Podawać jako dodatek do pieczywa (najlepiej chlebków pita) oraz warzyw pokrojonych w słupki. 


(zainspirowane przepisem z tej strony) 


Paprykujemy 4

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Widzę że na paprykowo :) Muszę przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam hummus, a w takiej wersji to już w ogóle pycha!

    OdpowiedzUsuń