Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczarki faszerowane mięsem i serem

By 11:34 , ,

Bardzo fajna przekąska, która okazała się tak sycąca, że już 3 sztuki wystarczyły mi na cały obiad, oczywiście wraz z sałatką :) Aromatyczne pieczarki świetnie smakują razem z mięsem. Warto spróbować :) 


Photobucket 

PIECZARKI FASZEROWANE MIĘSEM I SEREM
(3 porcje) 
9 dużych pieczarek, 
250g mielonego mięsa, 
½ czerstwej kajzerki, 
1 jajko, 
50g żółtego sera (np. gouda), 
½ małej cebuli, 
sól i pieprz, 
zioła prowansalskie, 
suszony majeranek 

Mięso przygotować tak jak na kotlety mielone: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić solą, pieprzem, ziołami i majerankiem. 
Pieczarki oczyścić, wyciąć trzony – tak, by pozostały same kapelusze. Kapelusze napełnić mięsem. 
Pieczarki umieścić na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż mięso zacznie się rumienić. Następnie wyjąć, posypać niewielką ilością startego sera i piec jeszcze 10 minut. 

Podawać na ciepło, z lekką sałatką lub surówką. 


(przepis podpatrzony stąd)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze