Sernik dyniowy
Ten dość nietypowy sernik wypatrzyłam na blogu Komarki już kilka lat temu, jednak ciągle nie było okazji, by go przygotować, albo po prostu o nim zapominałam...
Tymczasem z dna zamrażarki wyjęłam ostatnią porcję zamrożonego puree dyniowego, w ramach oczyszczania zamrażarki przed nadchodzącym sezonem dyniowym ;)
Oj, nie mogłam tego puree lepiej wykorzystać! Sernik jest obłędny – wilgotny, kremowy i bardzo aromatyczny :) Przyjaciółka powiedziała, że to najlepsze ciasto, jakie u mnie jadła, a wiedzcie, że jest to wielce wybredna osoba ;)))
Przyprawy korzenne nadają mu wspaniałego aromatu. Jedząc go, niemal czułam, że zbliża się Boże Narodzenie ;)
Przepis podaję ze swoimi małymi zmianami.
SERNIK DYNIOWY
spód:
- 120 g herbatników kakaowych,
- 50-60 g masła,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
masa serowa:
- 400 g mielonego twarogu,
- 200 ml puree dyniowego (przepis tutaj),
- 100 g jasnego brązowego cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
- 3 duże jajka,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli
wierzch:
- 1 mały kubeczek (180g) gęstej śmietany 18%,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyścielić kółkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią aluminiową, by była szczelna.
Herbatniki zmielić lub pokruszyć, dodać przyprawę do piernika i stopione masło. Dokładnie wymieszać – ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i rozprowadzić po dnie, dobrze dociskając dłonią, tworząc spód ciasta. Formę wstawić do lodówki.
Składniki masy serowej włożyć do miski i krótko zmiksować – do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony spód.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na dolnej półce umieścić naczynie z gorącą wodą, która będzie nawilżać powietrze. Wstawić sernik i piec około 30 minut. Zmniejszyć temperaturę w piecu do około 165 stopni i piec kolejne 20 minut.
W tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i zapiec przez około 10 minut, aż polewa się zetnie. Następnie sernik wyjąć, okroić nożem brzegi, aby ciasto równo opadało i pozwolić mu wystygnąć w uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce – najlepiej całą noc.
PS Wybierając przyprawę korzenną, zwróćcie uwagę, aby w składzie prócz cynamonu były także goździki. Goździki bardzo tutaj pasują :)
PS2 Im intensywniejszy kolor dyni, tym ładniejszy kolor sernika.
sernik dyniowy przepis |
30 komentarze
Jaki piękny! Te gwiazdkowe motywy przywołują mi na myśl już nawet nie jesień, co zimę :)
OdpowiedzUsuńdlatego pierwotnie miały być listki, jednak nie umiałam zrobić ładnego listkowego szablonu ;)
UsuńWygląda wspaniale. :) A gwiazdki dodają mu niesamowitego uroku.
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie, nie jadłam jeszcze takiego cuda :)
OdpowiedzUsuńpiekłam ostatnio dyniowy serniczek:) w smaku i konsystencji jeden z lepszych serników jakie jadłam:) twój wygląda równie wspaniale:D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚliczny jest ten serniczek Mirabelko. Gwiazdki dodają mu uroku, a przyprawa piernikowa ciepła.
OdpowiedzUsuńSuper :)
Piękny:)
OdpowiedzUsuńdyniowy sernik za mną chodzi ... z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu ...
OdpowiedzUsuńNigdy go nie robiłam... Nie wiem czemu. Jak wpadnie mi w ręce dynia, na pewno spróbuje i na pewno będzie to Twój przepis. Zapraszam na chilicake.blogspot,com
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńPrezencja pierwsza klasa, a smak pewnie i niebo w gębie
OdpowiedzUsuńJaki uroczy ten sernik :) przepiękny :)
OdpowiedzUsuńJak u Ciebie cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie i nie wątpię w to, że tak smakuje :) ostatnio zachwycam się wszelkimi dyniowymi przysmakami :)
OdpowiedzUsuńOjj, jak ja uwielbiam dynie! Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńFiu fiu, śliczny sernik :) kolejna pozycja do koniecznego wypróbowania i eksperymentowania z dynią. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDostałam dzisiaj dynię i zabieram się z Twoim przepisem do pracy! :-) Czy tortownica podczas pieczenia ma być zanurzona w tym naczyniu z gorącą wodą?
OdpowiedzUsuńNie, tortownica leży na półce piekarnika, a naczynie z wodą na dole, ono ma tylko nawilżać powietrze :)
UsuńWygląda pięknie. I ten kolor :)
OdpowiedzUsuńwow!!!! ja też chce!
OdpowiedzUsuńpiękny i pewnie najsmaczniejszy! <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik i był bardzo smaczny :) Delikatny i kremowy. Aczkolwiek, nie będzie moim ulubionym :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProsze nie czekajcie z namyslaniem sie dlugo --sernik jest pychotka,kazdego roku
OdpowiedzUsuńpieke go w jesieni .Bije wiele ciast!!!!!!
pyszny jest!!!! dodałam ok 350 g puree z dyni [zaszalełam nie???] i o 50 g więcej sera [uzyłam mascarpone i filadelfii] . zamiast przyprawy do piernika wsypałam chińska przyprawę 5 smaków [w sumie to chyba to samo]. na wierzch rozsmarowałam ulubiony dżem i z rezultatu jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona, sernik jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńWow, faktycznie zaszalałaś :) przyprawa 5 smaków też jest korzenna, tyle że podstawą jest zwykle anyż, niemniej z sernikiem musiało to ciekawie się komponować :) cieszę się, że smakowało!
UsuńSerfując po necie w poszukiwaniu oryginalnego przepisu na ciasto natknąłem się na Twój sernik dyniowy. Wydawał się być w sam raz na spotkanie z moimi znajomymi. Wykonałem go ściśle wg przepisu a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Już dawno nie widziałem tylu osób, z cieknącą ślinką:)))))))
OdpowiedzUsuńZ czystym sumieniem polecam wszystkim czytającym Twój blog.
Przyznam, że zrezygnowałem z dekoracji swojego sernika obawiając się o efekt końcowy. Brak doświadczenia. Czy gwiazdki są z piernikowej przyprawy?
Cieszę się, że przepis się przydał i ciasto smakowało :) gwiazdki są zrobione ze zwykłego gorzkiego kakao :)
UsuńWspaniale wygląda ;) A czy gwiazdki robiła pani na ciepłym serniku czy gdy był już wystudzony
OdpowiedzUsuńNa wystudzonym :)
Usuń