Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sernik dyniowy

By 00:00

Ten dość nietypowy sernik wypatrzyłam na blogu Komarki już kilka lat temu, jednak ciągle nie było okazji, by go przygotować, albo po prostu o nim zapominałam...
Tymczasem z dna zamrażarki wyjęłam ostatnią porcję zamrożonego puree dyniowego, w ramach oczyszczania zamrażarki przed nadchodzącym sezonem dyniowym ;)
Oj, nie mogłam tego puree lepiej wykorzystać! Sernik jest obłędny – wilgotny, kremowy i bardzo aromatyczny :) Przyjaciółka powiedziała, że to najlepsze ciasto, jakie u mnie jadła, a wiedzcie, że jest to wielce wybredna osoba ;)))
Przyprawy korzenne nadają mu wspaniałego aromatu. Jedząc go, niemal czułam, że zbliża się Boże Narodzenie ;)

Przepis podaję ze swoimi małymi zmianami.


Photobucket


SERNIK DYNIOWY
spód:

  • 120 g herbatników kakaowych,
  • 50-60 g masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

masa serowa:

  • 400 g mielonego twarogu,
  • 200 ml puree dyniowego (przepis tutaj),
  • 100 g jasnego brązowego cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 3 duże jajka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli

wierzch:

  • 1 mały kubeczek (180g) gęstej śmietany 18%,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dno tortownicy o średnicy 18cm wyścielić kółkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz owinąć folią aluminiową, by była szczelna.
Herbatniki zmielić lub pokruszyć, dodać przyprawę do piernika i stopione masło. Dokładnie wymieszać – ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i rozprowadzić po dnie, dobrze dociskając dłonią, tworząc spód ciasta. Formę wstawić do lodówki.
Składniki masy serowej włożyć do miski i krótko zmiksować – do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony spód.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na dolnej półce umieścić naczynie z gorącą wodą, która będzie nawilżać powietrze. Wstawić sernik i piec około 30 minut. Zmniejszyć temperaturę w piecu do około 165 stopni i piec kolejne 20 minut.
W tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym. Polewę rozsmarować na wierzchu sernika i zapiec przez około 10 minut, aż polewa się zetnie. Następnie sernik wyjąć, okroić nożem brzegi, aby ciasto równo opadało i pozwolić mu wystygnąć w uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce – najlepiej całą noc.


PS Wybierając przyprawę korzenną, zwróćcie uwagę, aby w składzie prócz cynamonu były także goździki. Goździki bardzo tutaj pasują :)
 PS2 Im intensywniejszy kolor dyni, tym ładniejszy kolor sernika.



Photobucket

Może zainteresuje Cię również

30 komentarze

  1. Jaki piękny! Te gwiazdkowe motywy przywołują mi na myśl już nawet nie jesień, co zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego pierwotnie miały być listki, jednak nie umiałam zrobić ładnego listkowego szablonu ;)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale. :) A gwiazdki dodają mu niesamowitego uroku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie, nie jadłam jeszcze takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piekłam ostatnio dyniowy serniczek:) w smaku i konsystencji jeden z lepszych serników jakie jadłam:) twój wygląda równie wspaniale:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny jest ten serniczek Mirabelko. Gwiazdki dodają mu uroku, a przyprawa piernikowa ciepła.
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dyniowy sernik za mną chodzi ... z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy go nie robiłam... Nie wiem czemu. Jak wpadnie mi w ręce dynia, na pewno spróbuje i na pewno będzie to Twój przepis. Zapraszam na chilicake.blogspot,com

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba przyznać, że prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezencja pierwsza klasa, a smak pewnie i niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki uroczy ten sernik :) przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak u Ciebie cudownie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bajecznie i nie wątpię w to, że tak smakuje :) ostatnio zachwycam się wszelkimi dyniowymi przysmakami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojj, jak ja uwielbiam dynie! Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fiu fiu, śliczny sernik :) kolejna pozycja do koniecznego wypróbowania i eksperymentowania z dynią. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dostałam dzisiaj dynię i zabieram się z Twoim przepisem do pracy! :-) Czy tortownica podczas pieczenia ma być zanurzona w tym naczyniu z gorącą wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tortownica leży na półce piekarnika, a naczynie z wodą na dole, ono ma tylko nawilżać powietrze :)

      Usuń
  17. Wygląda pięknie. I ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  18. piękny i pewnie najsmaczniejszy! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam ten sernik i był bardzo smaczny :) Delikatny i kremowy. Aczkolwiek, nie będzie moim ulubionym :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Prosze nie czekajcie z namyslaniem sie dlugo --sernik jest pychotka,kazdego roku
    pieke go w jesieni .Bije wiele ciast!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszny jest!!!! dodałam ok 350 g puree z dyni [zaszalełam nie???] i o 50 g więcej sera [uzyłam mascarpone i filadelfii] . zamiast przyprawy do piernika wsypałam chińska przyprawę 5 smaków [w sumie to chyba to samo]. na wierzch rozsmarowałam ulubiony dżem i z rezultatu jestem baaaaaaaaaaaaardzo zadowolona, sernik jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, faktycznie zaszalałaś :) przyprawa 5 smaków też jest korzenna, tyle że podstawą jest zwykle anyż, niemniej z sernikiem musiało to ciekawie się komponować :) cieszę się, że smakowało!

      Usuń
  22. Serfując po necie w poszukiwaniu oryginalnego przepisu na ciasto natknąłem się na Twój sernik dyniowy. Wydawał się być w sam raz na spotkanie z moimi znajomymi. Wykonałem go ściśle wg przepisu a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Już dawno nie widziałem tylu osób, z cieknącą ślinką:)))))))
    Z czystym sumieniem polecam wszystkim czytającym Twój blog.
    Przyznam, że zrezygnowałem z dekoracji swojego sernika obawiając się o efekt końcowy. Brak doświadczenia. Czy gwiazdki są z piernikowej przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i ciasto smakowało :) gwiazdki są zrobione ze zwykłego gorzkiego kakao :)

      Usuń
  23. Wspaniale wygląda ;) A czy gwiazdki robiła pani na ciepłym serniku czy gdy był już wystudzony

    OdpowiedzUsuń