Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ravioli z serem i mortadelą

By 19:00 , , ,

Oto pomysł, jak z najprostszych składników zrobić wykwintne danie :) Ravioli to rodzaj włoskich pierogów, raczej niedużych, o kwadratowym lub okrągłym kształcie. Najczęściej nadziewa się je mięsem, serem ricotta lub szpinakiem, ale tak naprawdę skład farszu może być zupełnie dowolny. 
Ja, inspirując się przepisem z książeczki „Dla każdego coś smacznego” zdecydowałam się na nadzienie z sera i mortadeli. Mortadela w Polsce kojarzona jest z najtańszą wędliną, której skład to przysłowiowy „pies zmielony razem z budą”. Korzenie mortadeli są jednak jak najbardziej włoskie – wędlina ta popularna jest w Bolonii, Lombardii i Emilii-Romanii. Tak więc wybierając mortadelę, czytajcie skład i szukajcie tej jak najlepszej jakości. W niektórych delikatesach można kupić włoską mortadelę i właśnie taka będzie najbardziej autentyczna jako nadzienie do ravioli. 

Pierożki z takim nadzieniem okazały się bardzo, bardzo smaczne – zwłaszcza, że polałam je dodatkowo masłem tymiankowym, co nadało im wspaniałego aromatu. Polecam, mimo że z wałkowaniem i wykrawaniem jest trochę zabawy ;) 

Ravioli przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Siankoo, Maggie, Martynosią i Bartoldzikiem i Wojciechem :) 

Photobucket 

RAVIOLI Z SEREM I MORTADELĄ 
(2 porcje) 
1,5 szklanki mąki + trochę do podsypania, 
1 jajko, 
1 żółtko, 
100g mortadeli, 
150g pikantnego żółtego sera, 
2 łyżki oliwy, 
2 łyżki masła, 
świeży tymianek, 
sól i pieprz 

Z mąki, jajka, oliwy, szczypty soli i ok. 1/3 szklanki ciepłej wody zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”. 
W tym czasie przygotować farsz: mortadelę zmielić blenderem, dodać drobno starty ser, żółtko i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. 
Ciasto cienko rozwałkować, przeciąć na 2 połowy. Na jednej połowie układać kupki farszu w mniej więcej 3 cm odstępach. Przykryć drugą częścią ciasta. Miejsca styku ciasta skleić, mocno dociskając palcami. Następnie nożem lub radełkiem wyciąć kwadratowe pierożki. W przypadku użycia noża, ozdobne falbanki można zrobić, dociskając krawędzie pierożków widelcem. 
Ravioli wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. 
Masło stopić, wrzucić łyżkę posiekanego tymianku i smażyć na małym ogniu przez minutę, uważając, aby nie przypalić masła. 
Gotowe ravioli polać tymiankowym masłem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ozdobić dodatkowo gałązką tymianku. 

Photobucket

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Twoje pierozki wygladaja pieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentują i ta mortadela w nich bardzo mnie ciekawi :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialnie podane danie, z rzeczywiście prostych składników:) cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie sądziłam, że to takie proste danie, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite! Robienie ravioli jeszcze przede mną. :)

    OdpowiedzUsuń