Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki z cielęciną i suszonymi morelami

By 12:29 , ,

Wczoraj przedstawiałam przepis na grillowane bułeczki roosterkoek, które podałam jako dodatek do przepysznych szaszłyków mięsno-morelowych. Szaszłyki – podobnie jak bułeczki – pochodzą z Republiki Południowej Afryki. Delikatne mięso cielęce (zastąpiłam nim jagnięcinę) jest niezwykle aromatyczne dzięki marynacie z dżemu morelowego i przypraw. To jedne z najlepszych szaszłyków, jakie jadłam :)

 

SZASZŁYKI Z CIELĘCINĄ I SUSZONYMI MORELAMI 
(na 2 porcje) 
  • 350g cielęciny (w oryginale udziec jagnięcy), 
  • 100g suszonych moreli, 
  • ¼ szklanki dżemu morelowego, 
  • 3-4 łyżki octu winnego, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry, 
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry, 
  • ¼ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 2 goździki, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 liść laurowy, 
  • sól i pieprz 

Dżem przetrzeć przez sito, wymieszać z octem winny, wodą,, curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem, kolendrą, kuminem, goździkami, zielem angielskim i liściem laurowym. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut. Wystudzić. 
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do ostudzonej marynaty i odstawić na 3 godziny. 
Morele zalać wrzątkiem, po godzinie odcedzić. 
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nabić na przemian mięso i morele. Szaszłyki włożyć na godzinę do marynaty. 
Szaszłyki piec na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla (180 stopni), przez ok. 15 minut, obracając je od czasu do czasu i smarując marynatą. Można też usmażyć je na patelni grillowej. 


Prócz bułeczek roosterkoek, jako drugi dodatek podałam surówkę z kapusty i papryki.



Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Uwielbiam szaszłyki :) Przypominają mi lato, a jem je cały rok. Najbardziej lubię te z kurczaka, ale na te bez dwóch zdań także bym się skusiła. Ten morelowy akcent bardzo mnie intryguje.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie mięsa z suszona morelą i to na dodatek z grilla.

    OdpowiedzUsuń