Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z pieczonej papryki z chorizo

By 19:21 ,

Przepyszna i niezwykle aromatyczna zupa, która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Pieczona papryka nadaje tej potrawie wyjątkowego smaku, a chorizo – nieco ostrości. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój dzięki swojemu intensywnemu kolorowi. I nawet największa szaruga już niestraszna... 

 

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I CHORIZO 
(4 porcje) 
3 upieczone, duże papryki*, 
1 nieduża, świeża czerwona papryka, 
1 puszka pomidorów, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 
170g kiełbasy chorizo, 
150g sera feta, 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
sól i pieprz, 
1 łyżka oleju

Cebulę drobno posiekać. Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Świeżą paprykę – w niedużą kostkę. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić chorizo i świeżą paprykę. Smażyć, aż chorizo zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę i lekko ją podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę. 
Do gotującego się bulionu dodać cebulę z czosnkiem, pomidory z puszki i pieczoną paprykę. Gotować 10 minut, po czym zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Zupę rozlać do miseczek, do każdej porcji nałożyć chorizo z papryką oraz trochę pokrojonej w kostkę fety. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 


* Papryki piec w 200 stopniach, aż skórka zacznie robić się czarna. Następnie umieścić gorące papryki w misce, szczelnie przykryć folią i odstawić. Gdy wystygną, obrać ze skórki i oczyścić z nasion. 


(inspirowane przepisem z magazynu „To jest pyszne” z moimi zmianami) 
 

 Paprykujemy 4

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. uwielbiam pieczoną paprykę, uwielbiam chorizo - dla mnie połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ urodziwa jest ta zupa!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to już moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zupa będzie równie smaczna nastepnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno tak, tylko ser feta trzeba dać dopiero przed podaniem :)

      Usuń