Obsługiwane przez usługę Blogger.

Papryki faszerowane mięsem i ryżem

By 11:00

Trochę podrasowany przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem. Odrobina kremowego serka nadaje potrawie delikatności, a ser typu parmezan i orzeszki pinii stanowią doskonałą kropkę nad „i”. 
Zamiast orzeszków piniowych z powodzeniem można użyć także pestek słonecznika, choć wiadomo – ich smak jest nieco inny. 

Kupując papryki, wybierajcie te o szerokiej podstawie. Sprawdźcie czy same „stoją” :) 

 

PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM I RYŻEM 
(4 porcje) 
4 duże papryki (czerwone lub żółte), 
500g mielonego mięsa drobiowego lub cielęcego, 
80g krótkoziarnistego ryżu (np. takiego, jak do risotto), 
1 nieduża cebula, 
2 ząbki czosnku, 
1 pomidor, 
1 łyżka kremowego serka, 
1 jajko, 
2 łyżki orzeszków piniowych, 
2 łyżki tartego sera typu parmezan, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2 łyżki posiekanej bazylii, 
szczypta ziół prowansalskich, 
sól i pieprz, 
olej 

Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączyć. 
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić, usunąć pestki, a miąższ drobno pokroić. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pomidora. Smażyć jeszcze przez minutę, następnie dodać mięso. Smażyć, aż przestanie być surowe. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ryż, serek, jajko i posiekaną zieleninę. Doprawić wg uznania solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać. 
Za pomocą noża odciąć góry papryk. Usunąć gniazda nasienne, a z wnętrza wyciąć białe błonki. Papryki napełnić farszem, posypać orzeszkami piniowymi i parmezanem. Przykryć górnymi częściami papryk. 
Naczynie wysmarować olejem, ułożyć w nim papryki. Do naczynia wlać pół szklanki wody, całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej. 
Piec w 180 stopniach przez pół godziny, po czym zdjąć folię i odsunąć paprykowe „czapeczki” na bok, aby ser i orzeszki mogły się zarumienić. Piec jeszcze 15 minut.


(inspirowane przepisem z magazynu "Moje Gotowanie" 8/2011 z moimi zmianami)



Paprykujemy 4 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Robilam w tym sezonie kilkakrotnie, bo kocham faszerowane warzywa. Pieknie się u Ciebie prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie super wyglądają. Wczoraj właśnie przeglądałam przepisy na paprykę faszerowaną i też zrobię je chyba z mięsem. Ostatnio tak eksperymentowałam z różnymi nietypowymi nadzieniami do warzyw, że zaczyna mi brakować tego najpopularniejszego, mięsnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie papryki. Niedawno robiłam, ale zdjęć nie udało mi się niestety zrobić. Były takie pyszne, mniam:)

    OdpowiedzUsuń