Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z kapusty i papryki

By 18:33 , , ,

Patrząc na tę surówkę, z pewnością wielu z Was stwierdzi, że wygląda ona znajomo. Nic dziwnego, bo połączenie kapusty, papryki i marchewki jest klasyczne i w mniej lub bardziej podobnej wersji znane w Waszych domach. 
Dość ciekawy jest jednak fakt, że taka sama surówka znana jest również w Republiki Południowej Afryki – a to za sprawą Brytyjczyków i Irlandczyków, którzy przybywając w te rejony, wnieśli do kuchni potrawy z kapusty. 

Surówka jest uniwersalna i pasuje do wielu potraw – od gulaszów po szaszłyki. Ja podałam ją jako dodatek do szaszłyków z cielęciną i suszonymi morelami.


Photobucket 

SURÓWKA Z KAPUSTY I PAPRYKI 
1 mała główka białej kapusty, 
1 mała marchewka,
po ½ strąka czerwonej, 
żółtej i zielonej papryki, 
½ łyżeczki soli, 
3 łyżki oleju roślinnego, 
2 łyżki soku z limonki, 
1 czerwona papryczka chili (zastąpiłam płatkami chili), 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Kapustę poszatkować, obraną marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie paski za pomocą obieraczki. Oczyszczone papryki pokroić w paseczki. Wymieszać warzywa z solą i odstawić na 15 minut. 
Po tym czasie skropić olejem i sokiem z limonki, wymieszać z posiekaną papryczką chili i natką. 


(przepis z magazynu "Kuchnia" 5/2012)


Paprykujemy 4

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze