Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z tuńczykiem i jajkami przepiórczymi

By 16:36 , ,

Fajna propozycja na kolorowe drugie śniadanie. Sałatka zawiera sporo białka (dzięki tuńczykowi i jajkom przepiórczym), jest też sycąca i lekka zarazem. Cieszy oczy i zaskakuje mnogością smaków. 

Photobucket 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI 
1/2 główki sałaty lodowej, 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
6-8 jajeczek przepiórczych, 
5 rzodkiewek, 
3 łyżki oliwek, 
2 łyżki kaparów, 
2 cebulki dymki, 
2-3 łyżki drobnych grzaneczek z bułki, 
posiekana natka pietruszki, 

sos: 
3 łyżki oliwy, 
2 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz, 
szczypta ziół sałatkowych 

Jajka przepiórcze ugotować na twardo (3 minuty), przelać zimną wodą, obrać i pokroić na połówki. 
Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić i umieścić w misce. 
Rzodkiewki, dymkę i oliwki pokroić na plasterki. 
Do sałaty dodać tuńczyka, jajka, rzodkiewki, dymkę, oliwki, kapary, grzanki i posiekaną natkę. 
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sosem polać sałatkę. 


(inspirowane przepisem z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze