Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini-tartaletki z bakłażanem

By 11:15 , , ,

Nieskomplikowane w przygotowaniu, a efektowane mini-tartaletki z bakłażanem, czerwonym pesto i mozzarellą. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, robi się je naprawdę szybko i są jak znalazł np. dla niespodziewanych gości. 
Pomysł zaczerpnęłam z magazynu „Palce Lizać Extra” 1/2011. 

 

MINI-TARTALETKI Z BAKŁAŻANEM 
1 opakowanie ciasta francuskiego, 
1 mały bakłażan (najlepiej wybrać taki dość wąski), 
1 kulka mozzarelli, 
3 łyżki czerwonego pesto, 
2-3 łyżki orzeszków pinii, 
1 żółtko 

Bakłażany pokroić w cienkie plastry (ok. 0,5 cm). Mozzarellę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 1,5-2 cm większej niż plastry bakłażana (najlepiej szeroką szklanką). 
Połowę plastrów bakłażana posmarować pesto i przykryć pozostałymi plastrami. Na każde kółko z ciasta francuskiego nałożyć po dwa zlepione ze sobą bakłażany. Ułożyć na nich plasterki sera i posmarować pozostałym pesto. Na koniec posypać orzeszkami. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. 
Piec w 220 stopniach, aż brzegi ciasta będą rumiane (ok. 15 minut). 
Najlepiej smakują na ciepło.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Wspaniałe! Kocham ciasto francuskie za możliwość dobierania do niego najróżniejszych składników. Z bakłażanem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, zrobie takie same :) bo Twoje wyglądają pysznie,

    OdpowiedzUsuń