Obsługiwane przez usługę Blogger.

Curry z kurczaka i liczi

By 11:41 , , , , ,

Tajska pasta curry doskonale zdaje egzamin w sytuacjach, gdy mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Dlatego zawsze warto mieć w szafce słoiczek takiej pasty i małą puszkę mleka kokosowego, by w okamgnieniu wyczarować szybkie i smaczne danie – zwłaszcza, że od pewnego czasu nie ma już problemu z nabyciem tych składników, są w każdym hipermarkecie. 
Tym razem zachęcam do zrobienia słodko-pikantnego curry z kurczaka i chińskich śliwek liczi. Robiłam go już dwa razy i zapewniam, że miłośnikom takich połączeń na pewno posmakuje :) 
Przy dodawaniu pikantnej, czerwonej pasty curry radzę jednak kierować się swoimi upodobaniami do ostrych potraw ;) 

curry z kurczaka i liczi
CURRY Z KURCZAKA I LICZI 
(2 porcje) 

  • 300 g filetów z kurczaka, 
  • 2 małe cebulki dymki, 
  • ½ puszki liczi, 
  • ½ szklanki mleka kokosowego, 
  • czerwona pasta curry – ilość wg uznania (u mnie 1 łyżeczka), 
  • 1 niepełna łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka oleju 


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paseczki. Liczi odsączyć z syropu i przekroić na połówki. 
W woku lub na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i posiekane białe części cebulek. Smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Dodać liczi, pastę curry i mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na dużym ogniu przez 1-2 minuty, następnie wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypać zielonym szczypiorem z cebulek. 
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Cudo, przez Ciebie już myślę o obiedzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłoby się. jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygowałaś mnie! liczi jadłam jedynie samo lub jako słodkości, ale nigdy nie z mięskiem! naprawdę, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo interesujaco - musze koniecznie wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie połączenie smaków to coś dla mnie:) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie, czy jest możliwość rozrobić pastę curry w innym mleku niż kokosowe? nie lubię jego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj użyć zwykłego krowiego albo mleka ryżowego lub migdałowego, oczywiście smak już będzie nieco inny, ale ogólnie całość na pewno też będzie smaczna :)

      Usuń